Esclaus xinesos per conrear marihuana a Catalunya. Els Mossos d'Esquadra han desmantellat una banda que es dedicava a enganyar a persones de nacionalitat xinesa per venir a Catalunya i quan eren a casa nostra els obligaven a treballar en plantacions de marihuana que l'organització tenia en diversos punts del país.

Aquesta nova operació policial, aquest cop liderada per l'Àrea Central de Crim Organitzat i la Unitat Central de Tràfic d'Éssers Humans, permet saber quin és el nivell de professionalització de les bandes que, ubicades a Catalunya, han fet del conreu i tràfic de marihuana el seu modus vivendi.

Persones xineses fent d'esclaus en plantacions de marihuana a Catalunya

Les investigacions dels Mossos van arrencar l'any 2019 quan la policia catalana van tenir coneixement de l'existència d'una organització criminal d'origen xinès ubicada a Barcelona que la seva activitat principal era la captació, el transport i introducció de manera il·legal de persones procedents de Xina, a territori espanyol. Aquestes persones eren captades al seu país d'origen, mitjançant la falsa promesa d'un treball digne a Espanya, fent escala prèvia a diversos països.

 

Un cop aquests migrants arribaven a l'estat espanyol, els membres de l'organització abusaven de la seva situació de poder. Coneixedors de la vulnerabilitat d'aquestes persones els hi retiraven la seva documentació i les sotmetien a una situació d'explotació, forçant-les a treballar per a l'organització amb la finalitat de saldar el deute contret amb la xarxa pel cost del seu trasllat a Europa.

Per saldar aquest deute –que oscil·lava entre els 10.000 i els 30.000 euros– l'organització els obligava a treballar per a l'organització en naus industrials, que amagaven plantacions clandestines de marihuana, en unes condicions semi esclavitud, amb condicions de treball deficients, salaris baixos o inexistents i entorns insalubres.

Esclaus de la marihuana

Les investigacions es van judicialitzar al Jutjat d'Instrucció número 32 de Barcelona i a la Fiscalia especialitzada d'Estrangeria de Barcelona i es van poder provar part de les sospites dels Mossos i es va poder saber també que la banda estava liderada per un conegut cap de la comunitat de Fujian (Xina) des de Barcelona.

CasLong 003

Els esclaus de la marihuana entraven a Europa amb visats comercials / CME

Els membres de la banda aconseguien entrar els seus compatriotes a països de l'est d'Europa mitjançant visats fraudulents per assistir a fires internacionals. Un cop allà s'encarregaven d'acompanyar, guiar i controlar els immigrants durant tot el trajecte fins a arribar a Catalunya.

Quan arribaven a Barcelona eren explotats en el cultiu de plantacions interiors de marihuana, producte que posteriorment exportaven, mitjançant missatgeria privada a altres països europeus, especialment Regne Unit, on la demanda és molt gran i el seu valor de venda triplica al del mercat espanyol.

Es van localitzar quatre naus industrials que ocultaven plantacions clandestines de marihuana on vivien i hi treballaven deu persones -vuit homes i dues dones- que, aprofitant la seva situació de necessitat i vulnerabilitat, eren obligades a treballar en un règim de semiesclavitud en unes condicions infrahumanes, sense poder sortir de les plantacions durant mesos. Els Mossos també van descobrir diversos pisos que feien de magatzem, que també van ser escorcollats.

La droga s'enviava al Regne Unit

El destí principal era la ciutat de Glasgow (Regne Unit) i puntualment també a localitats dels Països Baixos com Amsterdam, la Haia o Eindhoven. Per realitzar els enviaments utilitzaven identitats falses o de les persones que tenien retingudes i canviaven contínuament les empreses i les oficines d'enviament per no aixecar sospites. En col·laboració amb la Policia Nacional i la Guàrdia Civil van poder intervenir part dels enviaments que s'havien fet.

Els darrers set mesos s'haurien enviat uns 50 paquets, en total uns 450 kg de marihuana aproximadament. Segons van informar les autoritats britàniques, el preu de la marihuana al Regne Unit està actualment per sobre dels 4.500 euros/kg, el que suposaria uns guanys per l'organització d'uns dos milions d'euros aproximadament.

Explotació de la investigació amb detinguts i persones alliberades

Finalment, el passat 25 de maig es va passar a culminar la investigació amb una sèrie d'entrades i detencions. Es van realitzar tretze entrades i escorcolls, quatre en naus industrials on hi havia els cultius de marihuana a Centelles, Abrera, Santa Coloma de Cervelló i Sant Andreu de la Barca, en vuit domicilis ubicats a Barcelona, Badalona, Hospitalet de Llobregat i Santa Coloma de Cervelló i una darrera entrada i escorcoll en una gestoria de Santa Coloma de Cervelló on hi treballava un gestor, de nacionalitat xinesa, vinculat presumptament a les activitats delictives de l'organització.

CasLong 002

Els detinguts van ser traslladats en un autocar dels Mossos d'Esquadra / CME

Es van detenir vuit persones, totes de nacionalitat xinesa i es van alliberar vuit homes i dues dones, víctimes que estaven retingudes i explotades a l'interior de les naus on hi havia les plantacions de marihuana. Algunes d'aquestes persones feia més d'un any que no sortien al carrer. Es va intervenir un gran nombre de passaports i documentació diversa de terceres persones de nacionalitat xinesa que els investigats utilitzaven per fer els enviaments o altre tipus de gestions que tenien per objecte eludir l'acció policial.

Les investigacions segueixen en marxa i els Mossos d'Esquadra no descarten noves detencions i imputacions. De moment, després de passar a disposició del jutjat d'instrucció número 32 de Barcelona, el jutge va decretar l'ingrés a presó de quatre persones i la llibertat en càrrecs i retirada de passaport per a resta dels investigats.