Nadal és cada vegada més a prop i un dels principals problemes a què ens enfrontem, sobretot després de la crisi de la pandèmia, són els diners. En ple frenesí de compres, regals i esperant als típics banquets familiars, arriben males notícies. L'Organització de Consumidors i Usuaris, OCU, revela en un estudi l'inici de la inflació dels productes més cotitzats en aquestes dates tan assenyalades.

Malson de preus abans de Nadal

Segons l'enquesta de l'organització sobre la previsió de despesa, la mitjana per persona per a aquest any és de 641 euros entre regals, menjar i celebracions. En una època marcada a més per les astronòmiques pujades de les tarifes de la llum i els carburants, els preus dels aliments comencen a disparar-se.

Mesa sopa celebració Nadal / Pexels

Taula decorada per al sopar de Nadal / Pexels

Per a aquest estudi, que tindrà una segona fase en la quinzena prèvia a Nadal, l'OCU ha seleccionat quinze productes molt típics i altres que poden ser substitutius.

Entre ells es troba el xai lletó, el rodó de vedella, la pularda, el gall dindi, el pernil ibèric d'engreix al tall, la col llombarda, la pinya, el besuc, el llobarro, el lluç, les angules, els llagostins cuits frescos, percebes, cloïsses i ostres (per dotzenes).

Supermercats i mercats amb augments astronòmics

Per comparar preus s'han analitzat supermercats i mercats a Albacete, Barcelona, Bilbao, Madrid, Sevilla, València, Valladolid i Saragossa. S'inclouen grans cadenes com Carrefour, Mercadona, El Corte Inglés, Alcampo, Caprabo, Esclat i Bon Preu.

La primera mostra de preus és de finals de novembre i la segona s'ha fet ara, després del pont i en plena temporada prenadalenca. La tercera i última serà en vigília de les festes.

Començant per una comparació amb l'any passat, ja hi ha una clara pujada del 8% de mitjana. Tanmateix, les diferències varien en funció del producte.

Angules, cloïsses i ostres, disparades

A trets generals, nou dels quinze aliments ja són més cars que l'any passat en les mateixes dates. Les angules, com de costum, s'han disparat, pujant un 53% en comparació amb 2020 i passant de costar 906 euros el quilo a 1.387 euros. Amb elles, les cloïsses han pujat un 36% i les ostres un 28%, seguides pel lletó, amb un 28% i el besuc, amb un 15%.

Marisc / Viquipèdia

Marisc / Wikimedia

En l'evolució des de 2015 s'observa que la majoria de productes són més cars que mai: el besuc, les ostres, les cloïsses, el lluç o el lletó són els que més han incrementat el seu preu en aquests set anys, més del 48%.

L'augment del besuc i els pocs productes que baixen de preu

El protagonista de l'increment en els últims anys és el besuc, que des de 2015 ha pujat un 142%, fins a arribar als 47,4 euros de mitjana el quilo enguany.

L'OCU també destaca l'increment de les cloïsses, amb un 36% i situant-se en 22,8 euros de mitjana, la dotzena d'ostres, que ja assoleix els 27,8 euros, i el xai, a 18,4 euros amb un 22% d'augment.

Ostres/ Pixabay

Ostres/ Pixabay

Encara que no a nivell d'escàndol, el llobarro, el gall dindi, la pinya i el pernil ibèric són els altres productes que durant aquests dies costen més que fa un any.

Finalment, els únics que presenten un percentatge negatiu comparat amb l'any passat i que, per tant, han baixat de preu, són la llombarda, el rodó de vedella, la pularda, el lluç i els percebes.

Sembla que aquest any els sopars familiars patiran una gran pujada, i per això caldrà ajustar la cartera i resar perquè les estrenes de l'àvia, almenys, no s'acabin per culpa del marisc i la compra.