La mel és un producte summament popular a Espanya i la seva producció i origen han encès totes les alarmes després que La Coordinadora de Organizaciones de Agricultores i Ramaders (COAG) i La Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) hagin denunciat un "engany massiu" al consumidor en l'origen de la mel. En la presentació d'una investigació sobre "l'embolic legislatiu" creat per les institucions comunitàries i estatals per facilitar que es pugui emmascarar de forma "legal" l'origen real de la mel.
La investigació revela, segons ambdues organitzacions, com és possible que l'"Origen Xina" hagi desaparegut de les etiquetes de la mel dels principals operadors del sector i cadenes de distribució malgrat que el 30% de les importacions que entren cada any a Espanya venen directament del país asiàtic.
La COAG va començar a investigar sobre això després d'observar un fort canvi en les importacions de mel procedent de la Xina i l'increment de les mateixes des de Portugal, l'organització que vetlla pels interessos del sector primari a Espanya va voler revisar els criteris pels quals una mercaderia importada per un operador europeu adquireix el seu origen. Aquest any s'ha reprès la investigació després de més alteracions en el nivell d'importacions de la mel el 2021.
D'on ve la mel que es consumeix a Espanya?
Portugal va passar a ser el principal proveïdor de mel d'Espanya el 2020 (6.698 tones, el 21% del total importat aquell any). En els primers mesos de 2021 (gener-agost) continua sent origen del 13% de les importacions espanyoles. Per la seva part, la Xina es va situar com a segon proveïdor de mel el 2020 (4.770 tones, el 15% del total importat aquell any) i, entre gener i agost d'aquest any es continua mantenint com a segon proveïdor de mel (15% del total importat).
Abelles fent mel / Pixabay
Tanmateix, segons la investigació, es constata que l'origen Xina i Portugal havia desaparegut per complet de les etiquetes.
Què diuen les autoritats?
Després d'analitzar tota la legislació europea i espanyola que regeix tot el relacionat amb etiquetatge i país d'origen, la mel collida a la Xina i importada per un operador portuguès, que es barregi amb mel collida a Espanya, pot adquirir l'origen Espanya si més del 50% en pes de la barreja final és mel collida a Espanya.
Per aclarir la situació els companys d'Europa Press han parlat amb Pedro Loscertales, responsable del sector apícola de COAG, que ha explicat com funciona la normativa: "Si una mel collida a la Xina i importada per un operador portuguès, i posteriorment barrejada amb mel collida a Espanya, pot adquirir origen Espanya si més del 50% en pes de la barreja final és espanyola, l'esmentada barreja podria tornar a barrejar-se amb noves partides de mels originàries de la Xina conferint, de nou, l'origen Espanya a les barreges finals", ha dit.
Les dades que dona la investigació porten a acabar, segons ambdues organitzacions, que els operadors espanyols podrien estar aprofitant la normativa per "emmascarar" el veritable origen de les mels que es comercialitzen a Espanya. "No creiem que estiguin cometent cap il·legalitat; creiem que tant l'aplicació de la normativa comunitària i estatal analitzada el faciliten", ha puntualitzat Loscertales.
Les organitzacions pensen que la desaparició de l'origen xinès a l'etiqueta es deu que la mel arriba a Romania o Portugal i allà és tractada fins que compleixi amb les condicions per ser anomenada 'origen Espanya'.