Un cas d'ocupació il·legal ha deixat un veí de Girona, Jordi Riera, i tota la seva família, en una situació de desesperació i impotència. La seva família ha estat víctima d'una ocupació per part de desconeguts, amb un seguit de fets que ha posat en evidència les deficiències de la legislació actual i la manca de suport institucional davant d'aquest tipus de situacions, també del govern municipal de Girona, controlat per la CUP, Esquerra i Junts, amb una reacció tèbia.

Tot va començar quan, segons explica Riera, eren a la propietat, on no hi havia ningú, si bé sí que hi havia indicis que havia estat ocupada, per la destrossa d'una paret que havien construït en l'anterior intent d'ocupació. Quan la família era a l'interior revisant l'estat de l'habitatge, van aparèixer un grup d'homes que van intentar accedir-hi. La família ho va evitar, però els homes van començar a amenaçar-los, fet que va obligar la família de Jordi a trucar al 112 i alertar la policia. La família havia anat a la casa per iniciar unes obres després de mesos esperant la llicència per part de l'Ajuntament de Girona, un dels fets que també ha permès l'ocupació, després d'estar mesos tancada -tot i que protegida- esperant rebre aquesta autorització municipal fruit de la burocràcia.

La policia va fer fora el Jordi i la seva família

Tot i l'alerta a la policia, es va permetre l'entrada dels ocupants, que, un cop dins, es van posar a aplaudir, humiliant els propietaris. L'única prova que van ensenyar els ocupants, per demostrar que allò era suposadament casa seva, va ser un vídeo on es veia que estaven cuinant amb unes olles. Que no tinguessin cap contracte, que haguessin acceptat que havien forçat la porta per entrar i que els propietaris ensenyessin fins i tot les escriptures de l'habitatge, no va servir de res. La policia va informar el Jordi que tenien les de perdre per "violació de domicili", el seu propi, i que podrien fins i tot ser detinguts. Els ocupants, que anaven ben vestits i amb telèfons mòbils d'alt valor, van ser identificats per la policia, alguns d'ells amb passaports marroquins i altres amb NIE.

Les coses van empitjorar durant la nit. Segons els testimonis dels veïns, van sentir cops i enderrocs dins la casa. Això no va fer més que augmentar la incertesa sobre l'estat de la propietat, amb la por que fins i tot altres persones poguessin haver accedit al lloc. "Ens han informat que fins i tot hi ha entrat més gent. Ara mateix, no sabem què passa dins de la nostra propietat", explica Riera.

Traves burocràtiques que ho compliquen i alenteixen tot

A partir de llavors, Riera i la seva família van començar a enfrontar-se a una sèrie de traves burocràtiques i administratives que van complicar encara més la seva situació. Després de presentar una denúncia al jutjat de guàrdia de Girona, els van informar que no eren els únics afectats. El mateix dia, altres dues ocupacions havien estat tramitades, però Riera va expressar la seva indignació per la lentitud del sistema: "Després de 24 hores, el jutjat encara no havia rebut l’atestat policial.", assegura.

A més, quan van intentar obtenir més informació a la Policia Municipal, se'ls va informar que havien de declarar abans de poder continuar amb el procés, un fet que ningú els havia avisat prèviament. "Ens van assegurar que l’atestat passaria pels Mossos, però que només porten els casos d’ocupacions als jutjats els dimecres", afegeix Riera, ressaltant la frustració per la ineficàcia del procediment i la falta de contundència policial per fer front a aquest tipus de fets.

jordi girona ocupes
La policia va fer fora el Jordi i la seva família per deixar-hi entrar els ocupes. / Cedida

Veïns totalment indiferents a l'ocupació

Riera ha expressat el seu profund malestar pel que considera una total desprotecció per part de les autoritats. "Aquesta situació ens ha deixat desprotegits, sols i impotents", ha comentat. Lamenta que, en lloc de trobar suport, s’ha enfrontat a la indiferència o fins i tot a la comprensió errònia per part d’alguns veïns, que li han arribat a dir que "si no molesten, no serà un problema". Això li genera la incertesa sobre què defineix el concepte de "molestar" quan es tracta de la usurpació d’una propietat.

També ha destacat els comentaris que, segons ell, han minimitzat la situació: "Hem sentit que ‘no hauríeu d’haver demanat ajuda a la policia’, quan ens estaven amenaçant directament." Aquesta falta d'empatia ha estat un dels aspectes més dolorosos d’una experiència que els ha deixat no només sense el seu habitatge, sinó també sense la sensació de seguretat, apunta Jordi Riera, en una conversa amb ElCaso.cat.

Una llei que prioritza el dret dels ocupes

El més preocupant per Riera és que, en la majoria dels casos d’ocupacions, els acusats acabaran absolts, fins i tot si no retornen la propietat als legítims propietaris. "No només això: no podrem reclamar cap dany, i haurem d’assumir íntegrament els costos legals del procés", explica amb amargor. La seva crida a la reforma de la legislació és clara: "La llei és ridícula i absurda, prioritzant els drets dels ocupants per sobre dels propietaris. Tot plegat és incomprensible", assegura. La seva petició és que s'introdueixi un procediment exprés que permeti resoldre aquests casos de manera clara i justa, garantint els drets de les víctimes d'ocupació sense dilacions ni traves burocràtiques.

A través de les xarxes socials, Riera també ha fet una crida a la comunitat: "Què més podem fer? Com podem recuperar la nostra casa? Si algú ha passat per una situació similar o coneix maneres de procedir, us estaríem molt agraïts pel vostre suport", va concloure, mostrant el seu agraïment pel suport rebut fins al moment. Algunes persones ja li han enviat suport i fins i tot s'han començat a organitzar grups per anar a aquesta casa de Girona i fer fora els ocupants o protestar davant fins que marxin pel seu propi peu.

Aquest cas ha posat de manifest les greus deficiències d'un sistema legal que sembla més preocupat per protegir els drets dels ocupants que per defensar els de les persones que, legalment, són les propietàries dels habitatges. La situació de Riera i la seva família és només un exemple d'una problemàtica molt més àmplia que afecta molts altres ciutadans. Diversos polítics, la majoria de Junts o Aliança Catalana, han mostrat el seu suport a Jordi Riera, i han reclamat canvis legislatius per poder defensar la propietat privada, un dels pilars de l'estat del benestar. L'alcalde de Girona, Lluc Salellas, de la CUP, s'ha posat en contacte telefònic amb Jordi Riera, segons ha pogut saber ElCaso.cat, i ha dit que investigarà l'actuació de la policia i alhora ha informat que s'està redactant un protocol sobre actuacions en aquest tipus d'ocupacions, si bé va per llarg.

🔴 Has estat víctima d'una ocupació a casa teva com aquesta del Jordi de Girona? Explica el teu cas a ElCaso.cat! Envia un correu a redaccio@elcaso.com.