Assalten un altre monestir a Catalunya. En aquest cas, a diferència de l'entrada al de Poblet fa unes setmanes, sí que s'han emportat materials d'interès patrimonial. Ha succeït aquesta setmana a Vallbona de les Monges (Urgell), quan les monges que resideixen al centre eclesiàstic van donar avís a la policia de que havien entrat al temple. Els Mossos d'Esquadra investiguen ara els fets. Segons les primeres informacions de l'inventari, s'haurien emportat elements de pedra de l'interior del monestir. Concretament, dues piques i un arc de pedra del costat de la capella.

Segon robatori (o intent) en un monestir de Catalunya en menys d'un mes

Els Mossos d'Esquadra investiguen els fets i busquen als culpables, a més d'intentar recuperar les dues piques i l'arc de pedra del costat de la capella. El robatori, tot i que les monges van donar l'avís aquest dissabte, s'hauria produït uns dies abans: entre dimecres i dijous de la setmana passada. La peculiaritat d'aquest temple recau sobre la seva antiguitat. El monestir de Santa Maria de Vallbona, a Vallbona de les Monges, va ser fundant a la primera meitat del segle XII i és un monument declarat Bé Cultural d'Interès Nacional. A més, és el monestir cistercenc femení més important de Catalunya.

Exterior del monestir de Vallbona de les Monges (Urgell) / ARXIU ACN
Exterior del monestir de Vallbona de les Monges (Urgell) / ARXIU ACN

El robatori de Vallbona és el segon que es produeix a Catalunya en menys d'un mes. El passat 31 d'octubre van entrar al monestir de Poblet (Conca de Barberà), concretament a l'arxiu de Montserrat Tarradellas i Macià. Tot i que el modus operandi en ambdós casos és similar, ja que haurien accedit escalant per la façana. En aquest segon, finalment no van emportar-se res i els responsables de la institució van assegurar que tots els documents "es conservaven intactes".