El vigilant d'una finca de caça del Pla de Santa Maria, a l'Alt Camp, es va endur un gran ensurt el passat dijous al matí quan, mentre duia a terme les seves tasques quotidianes, va trobar, amagades dins d'una cabana de pedra, gairebé un centenar de granades de mà de l'època de la Guerra Civil. De les 92 peces que es van descobrir, 12 estaven senceres i encara duien l'espoleta que serveix per a fer-les detonar. Segons ha pogut saber ElCaso.cat, aquests artefactes explosius havien estat fabricats per la Confederació Nacional del Treball - Federació Anarquista Ibèrica (CNT-FAI). 

L'home va avisar immediatament als serveis d'emergències que van passar el comunicat als Mossos d'Esquadra i es va activar el TEDAX-NRBQ, la unitat especialista en desactivació d'artefactes explosius de la policia catalana. L'operació per treure les granades i de neutralitzar-les es va dur a terme amb el suport dels agents de la Unitat de Seguretat Ciutadana (USC) de la comissaria de Valls que es van encarregar d'assegurar el lloc, en el marge d'una zona rural. 

granades alt camp (2)
Algunes de les 92 granades de mà recuperades al Pla de Santa Maria / CME. 

Un explosiu de fa dècades encara podria explotar 

Des dels Mossos d'Esquadra recorden que, en cas de trobar algun artefacte explosiu, mai s'han de manipular i s'ha d'avisar als serveis d'emergències. Les granades -en aquest cas, però sempre es pot extrapolar l'exemple a qualsevol explosiu- tenien un aspecte molt vell que podria donar una falsa sensació de seguretat que ja no funcionen i, passats tants anys, ja no detonaran. No obstant això, l'aspecte exterior no garanteix que el mecanisme intern no estigui en perfectes condicions, fent que el risc d'una explosió accidental sempre hi sigui. 

granades alt camp (1)
Cabana de pedra on van ser localitzades les granades / CME.

Els professionals del TEDAX recullen cada any centenars d'instruments d'aquest tipus que no han explotat i que van ser abandonats durant la Guerra Civil en habitatges confiscats, búnquers, platges o cabanes de boscos o camps de conreu, com en aquest cas. 

🔴 Sigues el primer a rebre les notícies d'última hora d'ElCaso.cat al teu WhatsApp. Clica aquí, és gratuït!