Els Mossos d'Esquadra han detingut una vintena de persones, de les quals quatre d'elles han ingressat a presó, per un entramat d'organitzacions criminals que es dedicaven a l'entrada d'haixix a Catalunya i al conreu de marihuana. Quan ja tenien la droga aquí, aquestes organitzacions s'encarregaven de vendre la droga al detall per la zona de Barcelona, també des d'un club cannàbic, i també a l'exportació cap Europa. El que s'ha batejat com a cas Copèrnic ha servit per desmantellar tres grups criminals independents però units. 

Un, format per persones de nacionalitat marroquina, que amb tractores entraven haixix a Catalunya i l'amagaven en naus propietat d'un home, un empresari de la construcció de Ripollet, al Vallès, de nacionalitat espanyola, que, alhora, liderava el segon grup, una organització criminal que es dedicava al muntatge i explotació, amb persones de nacionalitat albanesa, de plantacions de marihuana. El tercer grup eren els encarregats, amb persones de nacionalitat espanyola, col·locar la marihuana al detall. 

Aquesta investigació l'ha liderat la Unitat Central d'Organitzacions Criminals Transnacionals (UCOCT) de la DIC dels Mossos d'Esquadra i es va iniciar després de l'explotació del cas Magenta, un cas que va servir per desmuntar una organització també internacional de persones de nacionalitat marroquina, xinesa i italiana que es dedicaven al tràfic d'haixix i al blanqueig de capitals amb un sistema que aconseguia saltar-se tots els controls bancaris. Una de les naus investigades en aquell cas va portar els investigadors de la UCOCT fins a casa d'un home que, estirant el fil, van veure que era el líder d'una organització que oferia els serveis d'emmagatzematge a narcotraficants que necessitaven amagar la droga. Es tracta d'un home de nacionalitat espanyola que té diversos negocis, un d'ells, relacionat amb la construcció. A la nau hi amagava la droga a canvi d'un lloguer. Però també aprofitant els seus coneixements en construcció, es va encarregar de condicionar diverses cases per instal·lar-hi plantacions de marihuana. 

 

El perfil d'aquest home arrestat en l'explotació del cas Copèrnic és un exemple del que fa anys que alerten els Mossos d'Esquadra dels perills del narcoestat. Persones inicialment no vinculades al crim organitzat que fan el seu pas, alguns cops com el primer antecedent, cap a la delinqüència relacionada amb el tràfic de drogues i conreu de marihuana per la gran rendibilitat del negoci i la sensació d'impunitat. 

Les dades oficials confirmen que moltes de les persones nacionals que són detinguts relacionades amb el negoci de la marihuana no tenien antecedents. Un cant de sirenes d'un negoci que va a tota vela però, que en el cas del constructor de Ripollet, que ha anat malament. Els Mossos d'Esquadra van assaltar casa seva i el van detenir i el jutge que ha tutelat tota la investigació, el jutjat de primera instància i instrucció de Badalona, en va ordenar l'ingrés a presó. 

Apareix un taller d'haixix a Terrassa

Després de mesos d'investigació, i quan els Mossos van poder acreditar el paper suposadament delictiu dels imputats, es va rebre l'ordre judicial per explotar el cas i el dia 20 de febrer es va dur a terme el dispositiu policial a Barcelona, Terrassa, Ripollet, Badalona, Sant Adrià de Besos, Premià de Dalt, Vallgorguina, Sant Just Desvern, Sant Esteve Sesrovires i Beguda Alta, a Masquefa, que va acabar amb la detenció divuit persones vinculades als diferents grups criminals. Es van arrestar persones de nacionalitat marroquina, albanesa i espanyola. Les detencions es van fer en una vintena d'entrades i escorcolls que es van fer en domicilis, naus industrials i a una associació de fumadors de cànnabis. 

cas copèrnic vallgorguina
Imatge d'una de les entrades, a Vallgorguina, on hi havia una plantació de marihuana / GRS

En una nau de Terrassa els Mossos d'Esquadra van desmuntar un laboratori que no és habitual trobar-se a casa nostra. Propietat del primer grup investigat, del que s'encarregava d'entrar haixix a Catalunya, es va trobar un espai on, per les eines i restes localitzades, els investigadors estan convençuts que hi fabricaven haixix. Es tracta d'una droga que s'aconsegueix de batre la marihuana per aconseguir-ne el pol·len i després compactar-lo. Actualment, la majoria d'aquesta droga entra pel sud, des del Marroc, per terra, per mar o també per aire, però la pressió policial pot fer que els narcotraficants busquin la manera de fabricar la droga aquí, ja a Europa, amb la marihuana que es conrea, a escala industrial, per tot Catalunya