Si bé és ben sabut que els objectes metàl·lics dins del microones provoquen explosions, multitud d'aliments presenten també un alt risc d'accident en ser escalfats a l'electrodomèstic de cuina més útil.

Ja sigui per la densitat, la forma o algun dels seus components, és important saber quin tipus d'aliments són poc recomanables per evitar lesions, ja que les explosions d'aquesta mena impliquen una gran temperatura que pot provocar cremades i laceracions.

Explosions perilloses per escalfar ous durs al microones

Un dels aliments que més sorprèn és l'ou dur, que va ser objecte d'estudi el 2017 per part dels científics nord-americans de Charles M. Salter Associates, Anthony Nash i Lauren von Blohn.

L'anàlisi es va iniciar després d'un incident en un restaurant, on un home va patir cremades greus i danys auditius després que l'explotés a la boca un ou dur escalfat al microones.

En l'estudi van demostrar, de fet, que la proporció d'ous escalfats en microones que explotaven era altíssima, la qual cosa suposava un gran risc. En presentar-lo en la 174a Reunió de la Societat Acústica d'Amèrica, a Nova Orleans, Louisiana, els científics van explicar el procediment i les conclusions del seu experiment.

Un estudi científic busca el perquè

Nash i von Blohn van col·locar, en primer lloc, ous durs en una olla amb aigua i els van escalfar durant tres minuts. Durant el procés, van prendre la temperatura de l'aigua dues vegades: a la meitat de l'ebullició i al final. Després, els ous van ser retirats i es van perforar amb un termòmetre per a carn, provocant una explosió.

Ou dur / Flickr

Ou dur / Flickr

"Tant dels ous que van explotar com dels que no, vam sondejar l'interior del rovell amb el termòmetre", explicava Nash al document acadèmic. "Vam descobrir que la temperatura del rovell era moltíssim més alta que la de l'aigua circumdant".

Bosses d'aigua calenta al rovell

I la proporció d'explosions era escandalosa: només un 30% dels ous no van esclatar en treure'ls del microones i punxar-los amb un ganivet.

La hipòtesi dels científics és que, amb la calor del microones, es generen petites bosses d'aigua dins del rovell, que se sobreescalfen molt per sobre de la temperatura normal d'ebullició i queden en vapor. Aquesta pressió, en ser perforada per una forquilla o les dents i deixant que l'objecte entre en contacte amb el rovell, fa que l'ou exploti.

Danys auditius i cremades greus

El soroll, d'entre 86 i 133 decibels, i les altes temperatures el converteixen en un accident evitable i molt perillós.

Les lesions més comunes són les cremades a la pell que entra en contacte amb l'aliment o a la part interna de la boca i el nas, encara que també hi ha casos de danys auditius, com el que va donar inici a aquest estudi.

Tanmateix, els investigadors asseguren que "la probabilitat que un ou exploti i danyi l'audició d'algú és bastant remota".

Moltes persones, encara que lluny de la comunitat científica, han demostrat amb vídeos les conseqüències d'aquestes explosions. És per això que es recomana no utilitzar mai el microones per reescalfar ous durs.