Els Mossos segueixen combatent el cultiu i tràfic de marihuana a casa nostra. Els cops alguns són contra les plantacions i altres, com aquesta investigació que pot avançar avui ElCaso.cat, s'intenta també atacar tota l'estructura de lideratge i comandament, si bé no és una feina fàcil. En una segona fase d'una investigació liderada per la DIC de Lleida i la Unitat d'Investigació de la comissaria de Sarrià, a Barcelona, els Mossos han aconseguit enviar a la presó 11 persones de les divuit que van detenir el passat 25 de juny i de fer entrades judicials a l'Hospitalet de Llobregat, a Lloret de Mar, a Santa Eulàlia de Ronçana, a Sarrià, a Sitges, a Palau-solità i Plegamans i també al Papiol.


Segons ha pogut saber aquest mitjà, la investigació va arrencar quan es va tenir coneixement d'un grup criminal dedicat a fer robatoris a cases, que van portar els Mossos fins a un grup que s'havia especialitzat en el cultiu d'aquesta droga. Tots els camins porten a la marihuana, a Catalunya. I els Mossos de la DIC de Lleida i de la UI de Sarrià van estirar el fil, amb seguiments per tot Catalunya, fins que van poder acreditar que les persones que estaven sota el seu radar havien creat un entramat de plantacions de marihuana i que lideraven alguns d'ells, tots de nacionalitat albanesa.

Jardiners i líders, detinguts i a presó

El dia 25 de juny es va decidir explotar el cas, amb cinc entrades en pisos i cinc entrades en plantacions de marihuana en aquests municipis. Es van detenir els jardiners, de nacionalitat lituana, sèrbia, russa i albanesa, i els suposats líders d'aquesta organització. Estaven organitzats com és habitual en aquests grups criminals creats per produir marihuana des de Catalunya, el jardí d'Europa, que després acaba viatjant cap a la resta del continent en màfies que en tripliquen el preu. Es tracta d'una operació llarga però amb bons resultats. No és habitual que es puguin fer tants detinguts i que, després de ser entregats al jutjat que ha portat el cas, molts d'ells, onze, ingressin a presó.

marihuana 002
Imatge dels cabdells trobats pels Mossos en els assalts a les plantacions / CME

A més, en les entrades es van poder decomissar 4.000 plantes de marihuana, més de 40 quilos de cabdells de marihuana i també altres drogues, com haixix i MDMA. Els Mossos també van poder intervenir 13.000 euros en diverses divises. També es va intervenir una arma de foc. Aquesta operació de final de juny és la segona fase. En la primera ja es van fer sis detinguts en dues entrades en plantacions d'interior a Castellbisbal i a Barcelona, on es van trobar més de 35 quilos de cabdells de marihuana i es van intervenir 3.500 plantes.