Fa deu anys que Susana Aragón, una dona de Saragossa, espera que la sanitat pública de l'Aragó l'operi d'una distensió abdominal que va patir després del naixement de la seva segona filla a l'hospital Miguel Servet de Saragossa, l'abril de 2011.
Durant tot aquest temps la dona ha patit les conseqüències d'aquesta distensió abdominal que, segons recull el seu informe mèdic, s'assembla a tenir una panxa d'embarassada de nou mesos. La dona s'ha posat en mans d'advocats per reclamar que l'operin. Davant de la negativa de les institucions de Salut de la comunitat d'Aragó, la dona ha recorregut a l'Associació Defensor del Pacient.
Susana Aragón espera que acceptin l'operació i, de manera paral·lela, reclama el pagament de 117.000 euros, una quota de 32 euros per cada dia que ha passat amb la distensió, com indemnització, tal com ha explicat el seu advocat Ricardo Agóiz a El Periódico d'Aragó. El procediment ara es troba en mans de la justícia i la defensa de la dona espera que sigui un jutge qui ordeni al servei de salut d'Aragó executar l'operació.
Primer no li acceptaven la malaltia
«L'any 2011 vaig donar a llum a la meva segona filla, i al part la nena venia de costat, la qual cosa em van estirar els músculs de la panxa. I així segueixo avui en dia», ha explicat ella mateixa en una declaració que ha fet acompanyada del seu advocat. Segons recull el mateix diari, la dona ha patit les conseqüències d'aquesta distensió abdominal. Assegura que ha perdut qualitat de vida i ha tingut derivades econòmiques.

Imatge de l'exterior de l'hospital Miguel Servet, a Saragossa / EFE
Va haver de tancar el seu negoci, un restaurant, i tampoc troba feina. Explica que els seus caps no es creuen que no estigui embarassada de nou mesos, segons sembla per la seva panxa.
La dona fa deu anys que és a la llista d'espera. Ja la van avisar que no era una cosa urgent quan li van dir que l'operarien per tractar la distensió, però en cap moment, assegura, li van dir que aquesta llarga espera arribaria als deu anys. Tampoc va ser fàcil aclarir què tenia. Tot i que en un primer moment li van dir que la situació era normal en una dona en postpart, ella va veure ràpidament que no era una situació que hagués viscut amb el naixement de la seva primera filla. Finalment van diagnosticar aquesta distensió i van posar-la a la cua per ser operada. Ara com ara encara no té hora.
Una llista d'espera de 10 anys
Ricardo Agóiz, responsable de l'Associació Defensor del Pacient, assegura que mai havia viscut una situació semblant, d'una llista d'espera que superés els deu anys i més tenint en compte que els danys físics i psicològics que està patint la pacient. Agóiz seguirà lluitant, ara judicialment, per aconseguir que la dona sigui operada i per la indemnització que han reclamat, que supera els 117.000 euros.