Tothom és client de l’oci nocturn. I tenir les discoteques controlades és el primer pas per evitar que ciutats, com Granollers, es descontrolin. Els Mossos d’Esquadra, les policies locals i els ajuntaments tenen, entre les seves competències, vigilar que aquests locals d’oci compleixin les normes i evitin, amb el control que marca la llei, que es converteixin en espais d’impunitat. A la capital del Vallès Oriental s’ha posat en marxa un pla pilot, entre Mossos, la policia de la ciutat i diversos organismes municipals, per treballar de manera coordinada el control de l’oci nocturn des del vessant administratiu, que és la primera baula del control, també, en seguretat ciutadana. Discoteques i pubs fora de control es converteixen fàcilment en pols d’atracció de tot tipus de delinqüència, ja sigui de baixa intensitat, com petit tràfic de drogues, o també d’altres molt més perilloses, com el narcotràfic a gran escala. Només cal recordar un cas avançat per ElCaso.cat fa poques setmanes, amb l’assassinat d’un jove dominicà, a trets, davant de la discoteca Chicago Latino, a Terrassa.

La Unitat Regional de Policia Administrativa (URPA) dels Mossos d’Esquadra de la Regió Metropolitana Nord ha estat l’encarregada de liderar aquesta taula de coordinació entre els dos cossos i també els organismes municipals per donar un impuls al control d’aquests locals de la ciutat de Granollers i evitar, com ha passat en altres ciutats de l’àrea metropolitana, que sigui massa tard. La policia administrativa, sigui dels Mossos o de la Policia Local, és l’encarregada de fer les inspeccions als locals en matèria de seguretat, de salut o de normatives municipals, però qui ha de sancionar, en ciutats grans, són els consistoris, que tenen delegada aquesta competència.

 

Des dels Mossos havien detectat que a Granollers, tot i que s’hi estava a sobre i que, de manera conjunta amb la policia municipal, es feien inspeccions, les sancions no s’acabaven materialitzant, arribant a generar una sensació d’impunitat als empresaris de l’oci nocturn de la ciutat que no fan les coses bé. Són la minoria, certament, i així ho accepten els Mossos, però si aquests empresaris no compleixen amb la normativa i no són sancionats, no només generen una competència deslleial amb la majoria dels locals, que sí que compleixen, sinó que també generen problemes de seguretat ciutadana. Sempre està relacionat, assegura el sergent en cap de la URPA a ElCaso.cat. Els locals que acumulen més reincidència en incompliments administratius també són els que acumulen més problemes de seguretat i ordre públic.

Dispositiu Nix - Oci Nocturn Granollers / Foto: Xavi Hurtado
Abel Gimeno, sergent al capdavant del dispositiu Nix dels Mossos / Foto: Xavi Hurtado

Per fer-hi front, i sota la batuta de l’inspector en cap de la comissaria de Granollers, Joan Coll, els agents de l’URPA dels Mossos d’Esquadra de la regió MetroNord han organitzat una taula de coordinació amb els seus col·legues de la policia local i també amb inspectors i serveis jurídics municipals per tal de poder actuar amb més contundència contra els locals que poden posar en escac la seguretat de la ciutat. Coll, tal com ha explicat ell mateix a ElCaso.cat, assegura que cal atacar els problemes des de tots els fronts possibles i que la coordinació amb les policies locals és clau. La taula de coordinació de policia administrativa, que és una aposta pionera, ja s’ha reunit dues vegades. La primera, per posar sobre la taula les necessitats i preocupacions de tots els actors, i la segona, ja més operativa, per començar a filar. L’objectiu era engreixar la maquinària que permet que les inspeccions i les sancions acabin arribant als empresaris i, per tant, lliurar la guerra als pirates de la nit. En la segona reunió es van marcar uns objectius clars per tal de ser molt més quirúrgics en aquesta batalla. Es van creuar totes les dades que s’havien aconseguit fins ara —antecedents, trucades al 112, incidents policials— i es va poder dibuixar un mapa d’uns cinc locals que calia controlar. L’objectiu no és altre que pressionar per tal de fer complir la norma. I si no la compleixen, que paguin les sancions, fins a escanyar-los i que hagin de tancar. Tolerància zero. Inspeccions, control i sancions per evitar que l’oci nocturn de Granollers, que ja ha donat senyals de descontrol, torni al carril de l’ordre abans que sigui massa tard.

Dispositiu Nix al Mami de Granollers

I per fer-ho, i com a segona fase d’aquesta taula de coordinació de policia administrativa, aquest passat cap de setmana els Mossos d’Esquadra van organitzar un dispositiu de control en una d’aquestes discoteques que ha generat més problemes els darrers mesos a la ciutat. ElCaso.cat va poder seguir en directe, i des de l’interior, aquesta inspecció, que va acabar amb bons resultats policials, com la intervenció d’armes blanques i drogues, i també diverses sancions administratives contra el local, una discoteca de la zona dels Nord, on clients sud-americans, vinguts de molts municipis de la zona d’influència de Granollers, hi han trobat el seu local de referència.

Dispositiu Nix - Oci Nocturn Granollers / Foto: Xavi Hurtado
Guerra als locals que no compleixen la normativa i generen inseguretat / Foto: Xavi Hurtado

Amb equips d’ordre públic de l’ARRO dels Mossos per tal de tenir força, amb suport aeri de la Unitat de Drons (UDRON) dels Mossos i de la unitat canina de la Policia Local, amb els agents de la Policia Administrativa i els polivalents agents Fura i GODA dels Mossos de la comissaria de Granollers, amb el sergent Abel Gimeno al capdavant, el dispositiu va arrencar al voltant de les dues de la matinada amb l’entrada en aquest local on hi havia un total d’unes 80 persones. Alhora, aquest operatiu, batejat com a Nix, també tenia dues fases més. Una de prèvia, amb controls a la zona dels Nord, més al vespre, amb públic més familiar, per donar visibilitat a la policia, i també una de posterior, amb controls de Trànsit i de Seguretat Ciutadana, a les entrades a la zona d’oci. En total es van identificar un total de 116 persones, denunciant deu persones per portar drogues a sobre i quatre per portar armes blanques. Entre les armes que es van localitzar, a un dels clients, un home magrebí, se li va trobar aquest ganivet de carnisser, molt perillós. Segons va explicar ell mateix als policies, setmanes abans l’havien robat i volia “fer justícia”. La intervenció de l’arma va evitar mals majors, sens dubte. Fa mesos que els Mossos han activat, a tot el país, un dispositiu de control de les armes blanques, batejat com a pla Daga, amb un increment de patrullatges i operatius com els d’aquest cap de setmana per l’augment d’incidents, amb ferits i morts, per aquest tipus d’armes.

Dispositiu Nix - Oci Nocturn Granollers / Foto: Xavi Hurtado
L'arma blanca que portava un dels clients, amagada a l'esquena / Foto: Xavi Hurtado

Un reguitzell d'incompliments

Els agents de la Policia Administrativa dels Mossos, com també els inspectors de l’Ajuntament i un inspector de Treball i Seguretat Social, van trobar diverses irregularitats en aquesta discoteca. Es van detectar infraccions greus com no presentar el rebut de l’assegurança, no disposar del certificat de revisió dels extintors, no tenir els cartells obligatoris, exercir el dret d’admissió sense disposar de les condicions d’entrada, no tenir cap indicatiu de les sortides d’emergència, tenir les portes d’emergència inutilitzables, no tenir fletxes indicant una possible evacuació i, una de les més greus, s’hi va trobar que les sishes contenien tabac, un fet que, evidentment, està totalment prohibit i pot comportar greus sancions per part del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, qui en té la competència sancionadora. Aquest tipus de xucladors estan permesos sempre que no s’hi barregi tabac, que és il·legal en bars i discoteques. Els responsables de la policia administrativa dels Mossos, coneixedors que en altres locals semblants es fa, van comprovar l’espai on es preparen els carbonets i també el producte, i van localitzar els pots on clarament es pot veure que es tracta de tabac i, per tant, un producte prohibit. En aquestes inspeccions també s’identifiquen els treballadors i els vigilants de seguretat o controladors d’accés per confirmar no només que estiguin assegurats i amb un contracte vigent, sinó que també siguin els que toquen.

Dispositiu Nix - Oci Nocturn Granollers / Foto: Xavi Hurtado
Un agent de la policia administrativa dels Mossos, a la discoteca / Foto: Xavi Hurtado

L’operatiu de dissabte va ser el primer de molts que, fruit d’aquesta taula de coordinació i per l’impuls per part dels Mossos d’Esquadra de Granollers, s’aniran fent els propers mesos. Controlar l’oci nocturn és una prioritat com a forma de control de la seguretat a tota la ciutat. La pressió a Sabadell, Mataró o recentment a Terrassa està donant fruits i la policia vol fer el mateix a Granollers, ara, de la mà del consistori. Entre cella i cella, els cinc locals que no compleixen la normativa i que acumulen antecedents i incidents. En els propers dies es tornarà a reunir aquesta taula de policia administrativa amb la valoració del primer Nix com a punt de l’ordre del dia i la preparació del proper. Els comandaments de les dues policies saben que, al cap i a la fi, tothom és client de l’oci nocturn: els que van a aquests locals, els que van als locals que ho fan bé i també, de manera col·lateral, els que surten a sopar al costat d’un dels locals problemàtics i, de manera encara més directa, sobretot per la inseguretat que generen, els veïns de la zona. Abordar-ho, i abans que sigui massa tard, beneficia tothom, beneficia la ciutat.

Dispositiu Nix - Oci Nocturn Granollers / Foto: Xavi Hurtado
Entrada dels Mossos d'Esquadra al local, a Granollers / Foto: Xavi Hurtado

🔴 Sigues el primer a rebre les notícies d'última hora d'ElCaso.cat al teu WhatsApp. Clica aquí, és gratuït!