La Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (FECASARM) ha anunciat el nou mètode amb el qual pretenen combatre les agressions sexuals per drogues als locals d'oci nocturn. El nou sistema, que s'emmarca en una sèrie d'accions que la federació està emprenent per reduir les agressions sexuals als seus establiments, es preveu que estarà disponible a partir del mes de juny per totes aquelles discoteques que el sol·licitin. De moment, ja són una vintena les discoteques que incorporaran aquest mètode. 

Són moltes les persones, la majoria d'elles dones, que denuncien haver estat drogades en contra de la seva voluntat mentre es divertien a una discoteca. Amb aquest nou sistema, els restauradors del sector de l'oci nocturn volen disminuir, i fins i tot erradicar, les agressions sexuals per submissió química. Així ho ha avançat el secretari general de la Fecasarm, Joaquim Boadas, a TV3. 

Un mètode senzill però eficaç

El mètode amb el qual les discoteques pretenen disminuir el nombre d'agressions sexuals causades per l'ús de les drogues és senzill, però eficaç. La FECASARM ha anunciat avui a través del seu compte de Twitter que a partir del mes de juny, una vintena de discoteques de Barcelona repartiran, juntament amb les begudes, una tapa de plàstic. Amb el tapagots, les clientes de la discoteca podran cobrir el seu got i evitar així que les persones amb qui comparteixen la sala els introdueixin drogues, o altres substàncies químiques, a les seves begudes.

Tot i que es tracta d'una mesura de protecció dirigida a les usuàries de les discoteques, i a la qual acompanyaran altres mesures de prevenció i protecció, algunes associacions no estan del tot d'acord amb la mesura. Segons la seva perspectiva, aquest tipus d'accions posen el focus i la responsabilitat d'evitar l'agressió sobre la víctima, més que no pas en l'agressor que aprofita l'estat de la dona per a abusar-ne sexualment. 

La submissió química és un factor molt present a les agressions sexuals

Fa poc més d'un mes, el comissari Josep Milan, cap dels Mossos d'Esquadra a Girona, va alertar que els casos d'abusos o agressions sexuals comesos cap a dones mitjançant la submissió química eren un "problema greu" i que es repetien cada cap de setmana. Aquesta problemàtica ja fa anys que existeix: segons les dades dels últims cinc anys recollides per l'Institut Nacional de Toxicologia, en el 33% de les agressions sexuals denunciades, la víctima havia estat sotmesa químicament pels seus agressors. En altres paraules, una de cada tres agressions sexuals es produïa perquè els agressors havien drogat prèviament, en un context distès d'oci, la seva víctima. A més de les dades de l'últim llustre, l'Institut també va poder confirmar que va analitzar 994 agressions sexuals comeses durant l'any 2021, de les quals, un 72% s'havien produït a partir de la submissió química de la víctima.