Amb la pujada de preus del combustible, que aquestes últimes setmanes han assolit xifres històriques, a causa de la invasió russa d'Ucraïna, la majoria de conductors busquem la manera d'estalviar gasolina quan circulem per espaiar els proveïments i intentar no perdre la meitat del sou a les gasolineres. La Direcció General de Trànsit, DGT, publica ara una sèrie de consells o trucs per aconseguir una conducció eficient i gastar el mínim possible.

Hi ha diversos factors que influeixen en el consum de combustible quan conduïm i alguns trucs poden aplicar-se abans de posar-se en marxa, mentre que d'altres són útils si els posem en pràctica durant la conducció. Començant per racionar una mica l'ús del cotxe, una cosa òbvia, però necessària de recordar, per estalviar el més important és utilitzar el cotxe per a les coses necessàries, sobretot evitant trajectes curts.

Els trucs de la DGT per estalviar combustible i diners

Abans de la marxa i durant l'any és essencial revisar i mantenir el nostre vehicle per detectar possibles avaries amb temps, com alguna fallada al motor o defectes als filtres, així com comprovar els nivells d'aigua i oli de forma freqüent. També és fonamental ser previsor i planificar la ruta abans de sortir, sigui amb GPS o sense -ara manipular-lo durant el trajecte et pot sortir molt car-, i detectar les zones de més trànsit i poder evitar-les.

GPS cotxe conduir / PxFuel

És recomanable planificar la ruta per evitar trams col·lapsats i estalviar combustible / PxFuel

El pes dins del vehicle també suposa un augment del consum del combustible, per la qual cosa es recomana evitar sobrecàrregues innecessàries i deixar a casa tot allò que no necessitem durant el viatge per economitzar al màxim el pes i, per tant, estalviem gasolina i diners. I relacionat amb això, es pot destacar l'ús de la baca que, encara que no porti càrrega, exerceix resistència a l'aire i el vehicle ha de fer més força i consumir més combustible.

Un altre dels factors clau és la pressió dels pneumàtics, que afecta també, encara que no ho sembli, al consum de gasolina. Si les rodes no estan prou inflades, el cotxe oferirà més resistència en rodar sobre l'asfalt, forçant el motor a fer més força i gastar més gasolina. És per això que es recomana revisar-los amb freqüència i acudir com més aviat millor a la gasolinera per inflar les rodes.

Marxes, ventilació i manteniment per evitar despesa innecessària

D'altra banda, una vegada en marxa, la DGT recomana arrencar sense trepitjar l'accelerador, encara que als cotxes de gasolina requereixen accelerar tot just arrencar-lo, mentre els de dièsel necessiten uns segons abans de posar-lo en marxa. A més, per escalfar el motor progressivament, és millor fer-ho en moviment, posant la primera marxa només per a l'engegada i canviar a segona com més aviat millor. Així mateix, és millor mantenir una velocitat constant, sense acceleraments i frenades, utilitzant les marxes més llargues possibles en cada tram amb menys revolucions per minut.

Quant a frenar en general, es recomana allargar el moment de trepitjar el fre, ja que si deixem d'accelerar, la inèrcia i el fre motor faran que el cotxe s'aturi a poc a poc, gastant gairebé res de gasolina i evitant les molestes frenades. A més, si ens aturem, és millor apagar el motor i no deixar-lo al ralentí, que gasta combustible inútilment, a més de contaminar de forma innecessària.

Cotxes DGT EP

La DGT aconsella planificar el viatge i altres trucs per estalviar gasolina / Europa Press

Un altre dels consells té a veure amb la ventilació dins del cotxe, que es recomana baixant les finestretes en trams de ciutat per evitar posar l'aire condicionat, que activa el compressor i gasta gasolina. Igualment, si circulem a gran velocitat, per autovia o autopista, és aconsellable el contrari, ja que les finestres baixades suposen una pitjor aerodinàmica i més resistència del cotxe a l'aire, fent que gasti més gasolina.

Aquestes recomanacions de la DGT arriben alhora que la pujada de preus del combustible, a més de la nova Llei de Trànsit, que entrava en vigor el passat 21 de març i suposa noves infraccions i multes que convé saber per evitar ensurts.