Les multes de la Direcció General de Trànsit es relativitzen. Conduir menjant, bevent, fumant o en xancletes pot portar o no una multa, però ara sorgeix un altre gran dubte. Treure el colze per la finestra pot suposar una multa? I si és així, quant serà?

Multes d'estiu de la DGT

Si bé treure el colze per la finestreta del vehicle sembla un gest típic de camioners, és cert que els més calorosos desitgen l'arribada de l'estiu per posar la música al cotxe i conduir treient el braç per agafar un to de pell semblant a l'anomenada "morenor paleta".

Cotxe conduir multa / Creative Commons

Conduir amb el colze per fora pot comportar una multa / Creative Commons

Però l'estiu s'ha convertit en un camp de mines ple de multes per a conductors despistats.

Tothom sap que cal posar-se el cinturó i evitar distraccions al volant, però hi ha certes subtileses que se'ns escapen i acaben comportant una despesa extra que no prevèiem quan anàvem de camí a la nostra destinació vacacional.

Conduir amb el colze per fora de la finestreta

Si fa poc saltava una polèmica per l'ús de xancletes de goma a l'hora de conduir, o anar descalços, ara ha arribat el torn a les extremitats superiors. Treure el colze per la finestreta sí pot comportar multa, però, en quines circumstàncies?

Conduir amb xancletes / Cedida

Conduir amb xancletes pot portar-nos una multa / Cedida

És veritat que el fet d'utilitzar el marc de la finestra del cotxe com a recolzabraços no constitueix una infracció, però pot convertir-se en una si l'agent de trànsit el considera oportú.

Per aclarir això, la Direcció General de Trànsit, o sigui, la DGT, es refereix al Reglament General de Circulació.

Infracció de lliure interpretació

A l'article 18.1 d'aquest document s'estipula que el conductor del vehicle està obligat a mantenir la seva llibertat de moviments, el camp necessari de visió i l'atenció permanent a la conducció. Però en aquest cas cal fer més cas a la segona part.

Nadó cotxe / PxFuel

Nadó en una cadireta en el cotxe / PxFuel

I és que l'article 18.1 assenyala també que el conductor ha de cuidar la posició adequada, i que la mantinguin la resta dels passatgers, a més d'adequar la col·locació dels objectes o animals transportats.

A més, a aquest article podem sumar l'esmentat a l'article 17.1 en el qual s'estableix que els conductors han d'estar en condició de controlar el seu vehicle en tot moment.

Garantir una postura per a la correcta circulació

Per tant, així com col·loquem el nostre nebot en la part posterior amb la cadireta adequada, hem de garantir que la nostra postura sigui adequada per conduir.

Una descripció una mica ambigua i lliure a interpretacions. En aquest cas a la dels agents de trànsit que ens puguin parar i requerir a la carretera.

Control Policia Nacional

Control de la Policia Nacional / Arxiu

Seran ells els que decideixin si consideren que la posició del nostre braç a la finestreta va en contra d'aquests articles o suposen una infracció de la correcta circulació i de la seguretat de la via.

Xancletes, samarreta o anar descalç: em poden multar?

Una cosa semblant passa amb portar xancletes, anar descalços o sense samarreta, que no són infracció, però sí que poden donar peu a què un agent ho determini com a tal.

En cas que les autoritats ens sancionin per una d'aquestes "no infraccions", estaríem parlant d'una multa de 80 euros, sense retirada de punts de carnet, que es pot reduir a 40 euros per pagament immediat.