La Direcció General de Trànsit (DGT) es veu obligada a tombar un tipus de multa de la ITV: tots aquells cotxes aparcats a la via pública o en un garatge, podran tenir la ITV caducada i no caldrà que paguin cap multa.

Multa de 200 euros per circular amb la ITV caducada

La multa per circular amb la ITV caducada és de 200 euros. No obstant això, en els últims mesos s'havia portat als jutjats el cas d'un home que tenia un cotxe amb la ITV caducada, però que feia temps que el seu vehicle estava aparcat i que no circulava. 

L'home va ser multat per la Policia Municipal de Madrid per "no haver sotmès el vehicle ressenyat a la inspecció tècnica periòdica establerta reglamentàriament".

És il·legal multar un vehicle amb la ITV caducada si aquest no està en circulació

L'home va decidir portar el cas als jutjats, concretament al Contenciós-Administratiu 33 de Madrid i li van donar la raó: multar un cotxe per no haver passat la ITV, si aquest no està en circulació, és il·legal, ja que en trobar-se estacionat, la DGT no té cap prova que aquest vehicle circuli de manera habitual amb la ITV caducada.

Coche / Pexels

La DGT ja no podrà multar amb 200 euros els cotxes amb la ITV caudada si aquests estan aparcats a la via pública o en un garatge / Pexels

Llei de Seguretat Viària i Reglament General de Circulació

En què s'han basat per tombar aquesta multa? En dos articles del Reglament General de Circulació i de la Llei de Seguretat Viària, on s'explica que "els vehicles matriculats o posats en circulació" han de passar la ITV i que "circular amb un vehicle que incompleixi les condicions tècniques reglamentaries establertes" és un fet greu.

Tenint en comptes aquests articles, no seria legal multar un cotxe per tenir la ITV caducada, ja que no està circulant. Així doncs, tothom que hagi estat multat en aquest context, pot recórrer la multa i oblidar-se de pagar aquests 200 euros. 

"No s'emetrà cap multa de no haver passat la ITV tant si la persona afectada està aparcada en un garatge com si està aparcada a la via pública"

De fet, des de la DGT han explicat que "no s'emetrà cap multa de no haver passat la ITV tant si la persona afectada està aparcada en un garatge com si està aparcada a la via pública", un fet que ha estat aplaudit per Automovilistas Europeos Asociados (EAE).

"Aquesta sentència recorda que cap administració pot fer servir l'analogia per sancionar fets que no estan expressament contemplats a la llei. Un fet que, desgraciadament, passa amb massa freqüència a les multes que imposen els ajuntaments i la DGT", conclouen des de l'EAE.