La DGT alerta sobre una multa de 15.000 euros per una acció que tothom ha fet alguna vegada i que està prohibit: llençar objectes i residus per la finestra del cotxe et podria sortir molt car.

Quina és la multa per llençar objectes i residus per la finestra

Tenir una actitud cívica i responsable a la carretera és molt important tant pel mateix conductor com per la resta d'usuaris de la via. Ser responsable no només significa anar a la velocitat que toca i respectar les senyales de trànsit, també engloba altres actes com, per exemple, no llençar objectes i residus per la finestra mentre s'està circulant.

Molts conductors no són conscients de la gravetat de tirar objectes i residus per la finestra i, per aquest mateix motiu, la Direcció General de Trànsit (DGT) no ha dubtat a explicar detalladament com és de greu aquesta conducta incívica. En resumits comptes, és perillós per dos motius: perquè pot suposar un risc per la resta de conductors i perquè és perjudicial per al medi ambient.

La DGT multará a los conductores con abrigo / Pixabay

La DGT alerta de la importància de no tirar objectes ni residus per la finestra i com és d’elevada la multa, que pot arribar als 15.000 euros i, en el pitjor dels casos, una pena de sis anys de presó / Pixabay

Llei sobre Trànsit, Circulació de Vehicles de Motor i Seguretat Viària

De fet, la Llei sobre Trànsit, Circulació de Vehicles de Motor i Seguretat Viària ho explica detalladament a l'article 12, on diu que està "prohibit llençar, dipositar i abandonar sobre la via objectes o matèries que puguin entorpir la lliure circulació, parada o estacionament, fent-los perillosos o deteriorar aquella o les seves instal·lacions, o produir en la mateixa o als seus voltants efectes que modifiquin les condicions apropiades per circular, parar o estacionar".

Les multes seran més o menys elevades depenent de la gravetat de l'acció

En aquest mateix article, també s'explica que està prohibit llençar objectes tant a la via com als seus voltants si aquests poden suposar un risc d'incendis o, en general, generar un mínim perill per la seguretat viària. En cas d'incomplir aquesta llei, les multes seran més o menys elevades en funció de la gravetat de les accions.

Aquestes multes seran més o menys elevades en funció de dos variants. La primera, el tipus de via on s'hagi comès la infracció i, la segona, pel criteri del policia que posi la multa (que s'haurà d'adaptar a les normatives del tipus de via en qüestió i fixar el preu a pagar en funció dels criteris estipulats). 

Multes de fins a 15.000 euros per una infracció greu

Si la infracció s'ha comès en una carretera estatal, serà una infracció greu i la multa podria ser d'entre 3.000 i 15.000 euros. Si la infracció s'ha comès en un altre tipus de via, la multa serà d'entre 300 i 3.000 euros. En el pitjor dels casos, el conductor es podria enfrontar a una pena de fins a sis anys de presó. Això passaria si tirés una burilla i aquesta ocasionés un incendi.

La Direcció General de Trànsit alerta sobre la importància de complir amb la normativa i les lleis de seguretat viaria per garantir una conducció segura tant pel conductor del vehicle com per la resta d'usuaris de la via.