Des de primera hora del matí, més de 100 agents dels Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i amb col·laboració de la Guàrdia Urbana de Barcelona i la Policia d’Andorra estan fent un operatiu per desarticular un grup criminal que s’ha dedicat, els darrers anys, a la importació il·legal de gossos des de centre Europa. 

La investigació l'han liderat els agents especialistes en Medi Ambient dels Mossos d’Esquadra sota la batuta del jutjat número 23 de Barcelona i la Fiscalia especialitzada en aquests delictes contra la flora i la fauna. Segons ha pogut saber ElCaso.cat, que ha estat present en una de les entrades i escorcolls en una clínica veterinària de Barcelona, s’estan fent inspeccions en una desena d’establiments, a la capital catalana i a altres poblacions de la demarcació de Barcelona, així com a Madrid. La previsió que tenen els operatius que estan treballant en l’explotació d’aquesta investigació és poder fer uns divuit detinguts.

Molts dels animals arribaven amb malalties  

Les investigacions semblen haver provat que el grup criminal, on hi ha també veterinaris relacionats, importaven de manera irregular gossos de raça des d’Hongria i després eren venuts de manera fraudulenta i fins i tot, posant en risc la salut dels animals. Els responsables de l’organització criminal, i tal com han pogut demostrar els investigadors, falsejaven els documents dels gossos que importaven per poder-los entrar en el mercat català i espanyol fent-los passar per importacions realitzades de manera correcta.

Si bé la investigació va arrencar per unes diligències que van fer agents dels Mossos d’Esquadra, es va haver de formar un equip conjunt de treball amb les policies espanyoles en veure que l’entramat criminal també tenia tentacles fora de les demarcacions catalanes. Segons la poca informació que ha transcendit de la investigació, feia més de vuit anys que l’organització criminal importava aquest tipus d’animals des del centre d’Europa.