La plaça Cassanyes de Perpinyà és un dels punts més calents de la capital de la Catalunya Nord. Tot i els esforços de la policia nacional francesa per controlar-ho, la sensació d’inseguretat que s’ha instal·lat en aquest barri és molt gran per la delinqüència i també pels enfrontaments per culpa de la droga.

L’agost del 2021 tres joves a bord d’un vehicle robat i amb matrícula falsa van disparar contra un altre grup de persones en aquesta calenta plaça de Perpinyà. De resultes del tiroteig, va morir un jove i tres més van resultar ferits. Els pistolers van poder escapar, tot i que gràcies a la investigació, es van poder identificar. La policia francesa els va poder relacionar amb una important banda de narcotràfic instal·lada en aquest municipi del nord del país, si bé no els van poder detenir. Ara, amb la col·laboració de la policia espanyola, s’han detingut els últims dies a Santa Susanna, a la comarca del Maresme, a Catalunya.

Entre els tres detinguts, tots de nacionalitat marroquina, hi ha el líder d'una organització criminal que segons la policia s’havia fet forta a Perpinyà amb la venda de droga. Els tres arrestats s'enfronten a penes molt greus que inclouen la cadena perpètua per narcotràfic i per l’assassinat de la plaça de Cassanyes de l’agost passat. 

Tiroteig mortal per una disputa per drogues

La policia francesa no va dubtar ni un segon que l’enfrontament d’aquest passat estiu, amb un mort i tres ferits greus, estava relacionat amb una sèrie de baralles i revenges entre dos clans rivals pel control de la zona, que és, segons els investigadors, el punt on es ven més droga de Perpinyà. Amb la plena identificació dels tres, i després de saber-se per fonts de la intel·ligència francesa, que estaven instal·lats en una casa del Maresme, es va organitzar una operació conjunta entre les dues policies per tal de poder-los arrestar i posar-los a disposició de la justícia francesa.

L’operació va estar coordinada, en territori català, per l’actiu grup de Fugitius de la prefectura Superior de Policia de Catalunya de la Policia Nacional. Aquest grup s'encarrega de gestionar totes les ordres de detenció i entrega que es reben d'autoritats estrangeres i de les quals se sospita que l'objectiu es troba a casa nostra. Barcelona i la resta de Catalunya s'ha convertit els darrers anys en un bressol de persones escapades de la justícia en l'àmbit internacional, que troben aquí el seu refugi. És feina d'aquest grup de la Policia Nacional espanyola poder-los detenir, molts cops amb la col·laboració de policies estrangeres, i entregar-los a l'Audiència Nacional, que és el jutjat que ha d'acceptar l'entrega dels detinguts a un altre país.

A l'espera de ser extradits a Perpinyà

Tots ells van ser posats a disposició del Jutjat Central d'Instrucció número 1 de l'Audiència Nacional a Madrid, a l'espera que s'autoritzi l'extradició cap a França donant compliment de les tres Ordre Europea de Detenció i Lliurament (OEDE) emeses per la justícia francesa pels delictes de pertinença a organització criminal, homicidi i lesions greus.