“Hola, bona nit, hi ha una baralla d’unes 30 persones aquí al barri de Ferreries de Tortosa, van armats”, seria, més o menys, la transcripció de les trucades van rebre els Mossos d’Esquadra entre els dies 6 i 17 de febrer alertant de falses baralles al centre de Tortosa. Després d’activar recursos, també d’ordre públic, com furgonetes amb equips ARRO, acudien als punts de la via pública indicats sense trobar indicis de cap incident.

Arran de nou trucades falses, sempre des del mateix mòbil i amb les mateixes explicacions d’aquestes baralles que no existien, es va obrir una investigació per identificar els autors. Finalment, el dia 3 de març passat van arrestar un veí d'Amposta de 23 anys de nacionalitat espanyola i es va denunciar la seva parella, una noia, veïna de Castelló, també espanyola. L’home després de passar a disposició judicial va quedar en llibertat amb càrrecs acusat d’un delicte de desordres públics. La dona, tot i que no va ser detinguda, també ha estat denunciada i imputada pel mateix delicte. Les trucades les feien els dos, cinc ell i quatre ella, i sempre des del mateix mòbil i sempre assegurant que hi havia aldarulls al carrer, prop d’on ells vivien. 

Nou trucades falses de baralles i agressions a Tortosa

Les nou trucades, que el 112 solia rebre entre les vuit i les nou del vespre, alertaven de suposats episodis de violència que els interlocutors asseguraven presenciar: des de baralles multitudinàries amb pals a l'estació de tren de Tortosa, denúncies per concentracions de persones que causaven "inseguretat" al nucli antic, agressions al barri de Ferreries o, fins i tot, casos de violència masclista, tal com recull l’ACN. Quan els Mossos enviaven diverses dotacions als llocs indicats no trobaven cap indici ni rastre dels fets comunicats.

Els investigadors van constatar incongruències en els relats dels autors de les trucades i, finalment, van poder identificar una parella d'amics com els presumptes autors de les trucades falses. En alguns casos trucava el detingut, en altres la dona. Aquesta última, veïna de Castelló, no ha estat finalment arrestada, si bé figura també com a investigada per un suposat delicte desordres públics. Tots dos tenen antecedents policials per altres fets, segons han explicat els Mossos d’Esquadra. 

Un divertiment

Segons ha pogut saber ElCaso.cat, els agents de la Unitat d’Investigació no han pogut aclarir què motivava les trucades que feien els dos joves. No han pogut relacionar les trucades amb cap altre fet delictiu, o que tinguessin intenció de despistar a la policia per tal de cometre algun altre fet. Ara per ara, sembla més un joc absurd que ha costat bastant diners a l’administració, pel desplegament de recursos, que a més, no han pogut ser en altres llocs, i que portarà problemes legals als dos joves.