Més de 80 pintades a 43 emplaçaments diferents a Benasc (Osca) és el que suposadament va realitzar un jove de 21 anys, que ha estat detingut per la Guàrdia Civil de la localitat per un delicte continuat de danys.

Els fets es remunten a primers de març passat, quan entre el 4 i l'11 de març van aparèixer a Benasc unes pintades en esprai principalment negre amb frases, alguna d'elles d'escriptors reconeguts com Ernest Hemingway o Charles Bukowski, i al costat de les mateixes, una firma identificativa del presumpte autor.

Els danys produïts afectaven per igual a llocs públics, contenidors, senyals de circulació, façanes de pedra, ornaments de la via pública, com a béns privats, entrades de garatges, parets d'edificis o aparadors, informa l'Institut Armat en una nota de premsa.

Ha ocasionat danys valorats en poc menys de 9.300 euros

Després de la investigació es va poder donar amb la identitat del presumpte autor dels fets i el passat 12 d'abril va ser detinguda aquesta persona que temporalment residia a Benasc, com suposat autor d'un delicte continuat de danys, valorats en 9.279 euros, segons una primera estimació realitzada per l'Ajuntament de Benasc, si bé s'espera la valoració de les diferents assegurances de les comunitats i establiments afectats per les pintades.

Pintades a Benasc Twitter
Pintades en Benasc / Twitter

La Guàrdia Civil de Benasc va instruir diligències que juntament amb el detingut van ser remeses al Jutjat d'Instrucció de Boltaña, decretant l'autoritat judicial la seva llibertat amb càrrecs.

Tres anys de presó per fer pintades antisemites a l'Argentina

El Tribunal Oral Federal de Paraná, la capital de la província argentina d'Entre Ríos (nord-est), va condemnar a tres anys de presó condicional -no efectiva- un jove acusat de vandalitzar amb pintades antisemites i inscripcions nazis un parc públic de la ciutat. Els fets es van produir l'octubre del 2014, quan els voltants del parc Urquiza, un dels pulmons de la ciutat, van aparèixer amb pintades d'una esvàstica i d'altres missatges intimidatoris, com "Achtung, Juden" ("Cura, jueus").

Segons els fonaments de la sentència, recollida pel Centre Wiesenthal de Buenos Aires, l'home de 26 anys va ser declarat culpable pel delicte de propaganda basada en idees de superioritat i dirigit pel seu odi racial o religiós contra la comunitat jueva, agreujat per danyar l'espai públic. Després d'aquesta sentència de presó condicional -que queda suspesa per ser una pena no major a 3 anys- el jove haurà de presentar-se als cursos de conscienciació determinats per la filial local de la Delegació d'Associacions Israelites Argentines (Daia) i realitzar feines comunitàries.

Aquesta sentència és nova perquè aplica la "Definició d'Antisemitisme" de l'Aliança Internacional del Record de l'Holocaust (IHRA, per les seves sigles en anglès), adoptada per resolució del Ministeri de Relacions Exteriors argentí el juny del 2020 i incorporada posteriorment al cos legal de la província d'Entre Ríos.

"Adoptar una definició elaborada per un organisme internacional permet que la qualitat d'antisemita d'un fet sigui objectiva i no subjectiva, és a dir, subjecta a la interpretació d'un jutjador. En aquest cas, el tribunal va complementar la Llei Antidiscriminatòria amb la Definició, generant un transcendent antecedent," va asseverar Ariel Gelblung, director del Centro Wiesenthal per a Amèrica Llatina, en declaracions recollides per l'entitat.