Dur testimoni d’una noia de 19 anys que aquest passat cap de setmana es va presentar, acompanyada del seu pare, en una comissaria dels Mossos d’Esquadra de Barcelona per, en un primer moment, i segons assegurava el seu progenitor, denunciar que era víctima de violència masclista per part de la seva parella, un jove. Després de rebre el primer testimoni del pare i de la noia, els agents dels Mossos d’Esquadra van activar una advocada d’ofici per tal d’assistir la noia en la denúncia, va ser llavors, i tal com detalla El País, que la jove va voler parlar a soles amb l’advocada i va explicar realment què passava. 

No era víctima de violència masclista per part de la seva parella, amb qui ella volia seguir mantenint una relació sentimental tot i la ferma oposició de la seva família, que ja havia escollit un altre home per ella. Era víctima del seu propi pare, que, seguint una de les tradicions importades del Pakistan, d’on són tots originaris, que volia obligar-la a casar-se amb un home que ell, el pare, havia escollit. Un fet, evidentment, que és il·legal a casa nostra. L’advocada d’ofici va parlar amb els Mossos d’Esquadra per relatar els fets que havia detallat la jove i va ser l’home qui va ser arrestat pels delictes de matrimoni forçós, amenaces i, fins i tot, detenció il·legal

Tenien retinguda la noia i la volien enviar al Pakistan

L’home, sempre segons la versió de la seva filla, la tenia retinguda i l’havia amenaçat d’enviar al Pakistan on ja tenia concertat un matrimoni per ella, amb un home molt més gran que la noia. No només el pare està involucrat en aquest nou cas de matrimonis forçats a casa nostra. Segons el relat de la jove, la mare i el germà també van participar en tenir-la retinguda i en intentar enviar-la al Pakistan per contraure matrimoni amb l’home que la seva família havia escollit. Tot i això, i el testimoni de la noia, els Mossos només van detenir l’home, que va quedar en llibertat durant el cap de setmana.

La valentia de la noia, explicant el seu cas a l’advocada, qui sap si per atzar, potser si hagués estat un home no s’hauria atrevit a explicar el viacrucis que estava vivint a casa, ha evitat un matrimoni forçós, i, qui sap, potser també un assassinat. No hauria estat el primer cop que un casament d’aquest tipus, concertat entre famílies i amb l’oposició de la protagonista, acaba amb un crim. A principi d’any dues germanes de Terrassa van ser assassinades al Pakistan per la seva família quan van negar-se a casar-se amb dos homes i “ferint l’honor” de la família. Tot i que el crim va ser a Itàlia, la Policia Nacional i els Carabineri van detenir el febrer de 2022 a Barcelona un home, també pakistanès, que havia col·laborat en l’assassinat de la seva cosina per negar-se, com les germanes de Terrassa, a casar-se amb un home qui la seva família havia escollit. 

Creixen els casos l'any 2022

Segons les dades dels Mossos d’Esquadra, explotades durant l’any 2021, es van conèixer a Catalunya vuit casos, sis d’ells, en dones menors d’edat. En canvi, aquest 2022, segons les dades obertes dels Mossos, s’han detectat tretze casos fins al mes de setembre, la majoria, menors d’edat. S’han reportat casos a Barcelona, a les dues regions metropolitanes, a Girona i Tarragona.