Maltractament animal. La Guàrdia Civil de la patrulla del Servei de Protecció de la Naturalesa (Seprona) de Rivas-Arganda, a Madrid, ha detingut un home a la localitat madrilenya de Campo Real acusat de mantenir en estat de salubritat i higiene lamentable a dos cavalls i quatre gossos. Però a més, malauradament, una galga que es trobava moribunda quan van arribar els policies, va perdre la vida poc després com a conseqüència de l'abandonament.

La galga moribunda a la finca de Campo Real / Guàrdia Civil
La galga moribunda a la finca de Campo Real / Guàrdia Civil

Eutanàsia a la galga moribunda i rescaten tres gossos i dos cavalls més

La situació de la galga va ser evident, atès que amb un simple registre ocular van observar que estava en greu estat de caquèxia -pèrdua de pes i debilitat extrema-, agonitzant i estirada al terra. Els agents van sol·licitar immediatament la intervenció d'urgència dels serveis veterinaris, però no van poder fer res més que realitzar-li l'eutanàsia perquè no patís més. Ella era amb tres gossos més a la finca de Campo Real. Així, els investigadors del Seprona de la Guàrdia Civil van obtenir informació sobre la ubicació de tres cans més i dos cavalls a les instal·lacions del home detingut.

Els policies van fer una inspecció del lloc, mentre van atendre un gos més que presentava un evident quadre d'abandonament, sol·licitant el suport de la Policia Local de Rivas i de l'Ajuntament, que van fer-se càrrec d'ell. En total van trobar sis animals, tots en condicions lamentables i a punt de morir si no es posava fi a aquesta situació, quatre gossos i dos cavalls. Tots han quedat sota el paraigües del consistori, atès l'estat que presentaven, i la protectora El Arca de Zeus s'ha fet càrrec dels animals.

El propietari dels animals, detingut

La Guàrdia Civil va rebre un avís que molt probablement s'estava produint un delicte de maltractament animal i va actuar a la finca poc després. Així, tot i la mort de la galga, ha aconseguit rescatar tres gossos i dos cavalls abandonats i en pèssimes condicions. A més, els agents han detingut el propietari de la finca i els animals que, segons la reforma de la Llei Orgànica 3/2023 de 29 de març del Codi Penal en matèria de maltractament animal, inclou com a agreujants d'aquest, la mort de l'animal i que els fets siguin comesos pel seu propietari o qui tingui confiat la seva cura, propiciant aquests fets l'arrest de l'home que ja ha passat a disposició de l'autoritat judicial competent.