La Policia Nacional ha detingut a Barcelona un home d’uns 50 anys, de nacionalitat espanyola, acusat d’agredir sexualment un dona d’uns 55 anys, de nacionalitat colombiana, després de fer-se passar per un advocat especialitzat amb Estrangeria. L’home, que no era advocat ni estava registrat en cap col·legi professional, va oferir a la dona fer diversos tràmits per tal de poder regularitzar la situació a l’Estat. 

Segons la investigació feta pel grup VIII de la Unitat Contra les Xarxes d'Immigració i Falsedats documentals de la Policia Nacional de Barcelona, el cas va arrencar el juliol de 2022 quan la dona, just abans de l’expiració del permís de residència i treball, va rebre una oferta, i va buscar assessorament per tal de poder regularitzar la seva situació. Aquest home la va contactar, i fent-se passar per un advocat especialista en aquest tipus de temes, li va oferir els seus serveis. L’home li va cobrar 1.000 euros per provisió de fons i va fer algunes gestions, si bé no era advocat. Fins i tot es va oferir a pactar una parella de fet per agilitzar tot el procés. La dona va pagar els 1.000 euros, però l’home no va fer cap tràmit. Passat un temps sense saber res d’ell, la víctima li va reclamar la devolució de la quantitat abonada, moment que va aprofitar el denunciat per empadronar-la al seu domicili i així poder demostrar que seguia avançant aquest tràmit.

Li va demanar més diners i li va fer tocaments

L’home va quedar amb la dona per anar al seu pis, on la va agredir sexualment. Segons consta a l’atestat, l’home li va fer tocaments amb el pretext que al notari, on s’havia de formalitzar la relació, els hi farien preguntes, i s’havien de conèixer bé. El fals advocat va aprofitar la situació de vulnerabilitat de la víctima i sense el seu consentiment per abusar d’ella. L’home, durant el temps que van estar en contacte, li anava recordant que estava en situació irregular i li va demanar més diners, uns 2.000 euros, amb l’amenaça que la denunciaria a Estrangeria i que l’expulsarien.

El desembre de 2023 la dona es va buscar una nova advocada, que va confirmar que tots els tràmits que s’havien fet anteriorment estaven en via morta i que l’advocat a qui havia pagat, i que havia abusat sexualment d’ella, era un farsant. La dona va reclamar que li tornés els diners, però ell, lluny de rescabalar els pagaments, va demanar-li més diners i la va començar a assetjar amb trucades i també enviant vídeos de contingut eròtic. La dona, el gener de 2024, va patir un atac d’ansietat per la pressió de l’agressor, i va decidir presentar denúncia als Mossos d’Esquadra.

Detingut per la Policia Nacional

El cas, però, va quedar en via morta. No va ser fins al cap de 20 dies, com que no va rebre novetats dels Mossos, que va explicar el cas a la Policia Nacional, que té un grup d’investigació especialista en Estrangeria, que van poder identificar i detenir el fals advocat. L’arrestat, nascut l’any 1971, no figura com a advocat Col·legiat al Cens d'Advocats del Consell General de l'Advocacia Espanyola, tal com van poder confirmar la Policia Nacional. Va ser arrestat per un delicte d’agressió sexual, per extorsió, assetjament, per un delicte contra els ciutadans estrangers, per intrusisme professional greu i també per dos delictes lleus de lesions. Tot i això, el fals advocat va quedar en llibertat.