Una escultura egípcia viatja per mig món i acaba sent venuda per un galerista d'antiguitats de Barcelona. La Policia Nacional ha detingut un home a la capital catalana per la venda suposadament il·lícita d'una peça valorada en 190.000 euros. La relíquia data aproximadament de l'any 1450 abans de Crist (aC) i ha estat comercialitzada a diferents llocs, amb documents falsejats per tergiversar l'origen real del cap egipci. Per tot això, l'arrestat està acusat dels delictes de blanqueig de capitals, contraban i falsedat documental.

Així van descobrir l'escultura egípcia

La investigació va començar a finals de l'any passat als Països Baixos. Les autoritats neerlandeses van remetre un document al qual es comunicava que un objecte arqueològic i de patrimoni cultural egipci, venut a Egipte també, hauria estat comercialitzat al mercat europeu. De fet, l'escultura l'oferia una galeria suïssa a la fira anual d'art, The European Fine Art Fair (TEFAF), de Maastricht (Països Baixos), aquesta empresa d'antiguitats l'havia adquirit a uns expositors alemanys prèviament i aquesta al galerista de Barcelona ara detingut. La peça va ser intervinguda per la policia neerlandesa, segons ha explicat la Policia Nacional aquest dilluns.

Aquest viatge del cap egipci per mitja Europa va començar el juliol de 2015 quan el responsable de l'establiment barceloní la va adquirir a una empresa internacional amb seu a Bangkok, Tailàndia. Així s'ha pogut confirmar en la investigació duta a terme per diversos cossos policials europeus que ha culminat amb la detenció per part de la Policia Nacional del galerista a Barcelona. Cal ressaltar, a més, que l'arrestat està vinculat, suposadament, amb el comerç d'antiguitats a zones de conflicte com el nord de l'Àfrica i el Pròxim Orient.

L'origen de la peça, falsificat

El galerista de Barcelona, un home de nacionalitat espanyola, va aportar un document que recollia informació sobre diverses peces arqueològiques pertanyents a una col·lecció espanyola dels anys 70. Aquesta llista va ser utilitzada per falsificar l'origen de l'escultura egípcia, amb dades d'una altra peça similar que podria encaixar amb la descripció aportada. A més, havia creat un fals passat i una història alternativa per al cap de 1450 aC amb l'objectiu d'introduir-lo al mercat negre, on seria comprat a un preu més elevat.