Els Mossos d'Esquadra han descobert qui era la persona, l'artista, que els darrers mesos ha enviat des de Madrid paquets que semblaven artefactes explosius a diferents museus de la ciutat de Barcelona. Després d'una investigació, en col·laboració amb la Policia Nacional, s'ha detingut un home de 60 anys relacionat amb l'enviament, com a mínim, de sis d'aquests artefactes simulats. Es van rebre paquets, segons ha pogut saber ElCaso.cat, a la Fundació de Joan Miró, la Fundació Tàpies i també al MACBA, i sempre amb obres signades per Ivan Vivanco, unes composicions estranyes de llaunes de cervesa i d'altres productes fetes, suposadament, per aquest artista de Madrid, que és qui enviava les cartes que els museus van pensar que eren bombes i que representa que són obres d'art del moviment Outsider art. Aquest home detingut ara, fa anys que fa servir aquesta tècnica d'enviament de les seves obres d'art.

Obres d'art que semblaven bombes

El detingut construïa paquets postals utilitzant peces metàl·liques compactades, dissolvents per simular olors, repintava i encintava els embalatges per tal de simular artefactes explosius. Com a remitent de les cartes, utilitzava el nom d'un conegut assassí en sèrie nord-americà, Richard Trenton Chase, conegut com el "Vampir de Sacramento", condemnat a mort l'any 1980 per l'assassinat de sis persones entre desembre de 1977 i gener de 1978. A l'interior dels paquets hi havia escrits fets amb lletra artística que servia per reivindicar un moviment artístic que, asseguren, està als marges, i no només ho va enviar als museus catalans, pels quals ha estat detingut, durant anys ha estat enviant el que considera les seves obres d'art a museus de tot el món, segons s'ha pogut saber de tota la documentació que s'ha intervingut a casa seva.

 

Els investigadors han acreditat almenys sis enviaments a museus de la capital catalana, concentrats entre els dies 25 i 30 de gener de 2024, adreçats a càrrecs directius de les entitats, responsables de les col·leccions. Aquests enviaments van activar el servei de TEDAX dels Mossos d'Esquadra per verificar l'existència d'algun tipus d'artefacte explosiu a l'interior dels paquets postals, fet que va implicar la paralització de l'activitat normal dels centres museístics. Aquestes suposades obres d'art en cap cas eren explosius i formen part de la col·lecció de peces que aquest home arrestat feia i enviava, segons ha pogut saber ElCaso.cat, a museus de tot el món.

Escorcoll de casa de l'home que enviava els paquets

Un cop identificat, es van establir mecanismes de col·laboració entre cossos policials, que van aconseguir ubicar-lo i interceptar un altre paquet de similars característiques adreçat a una adreça a Alemanya, corresponent a la seu d'una organització juvenil de caràcter nacionalista d'extrema dreta, segons els Mossos. Tot i això, havia enviat paquets a altres museus, sempre per reivindicar aquest estil, les obres que signava com a Ivan Vivanco, que també registrava en documentació que guardava a casa seva i que no contenien amenaces directes contra ningú del museu.

El dia 18 de juny, en un dispositiu en què també van participar agents de la Policia Nacional, els investigadors van detenir-lo al seu domicili a Madrid, que va ser escorcollar. Al domicili, els investigadors van intervenir documentació diversa i material elaborat pel mateix detingut, similar al que contenien els paquets postals rebuts als museus de Barcelona. Cartes, escrits amb lletra artística i també el material que feia servir per crear les seves obres d'art. L'home va ser entregat al jutge i va quedar en llibertat. L'home també està relacionat amb un cas de falsificacions d'obres d'art.

002 Vivanco
Imatge del registres que feia de les cartes que enviava per tot el món / CME

Defensor de l'Outsider art

Segons les investigacions fetes pels Mossos, que van intervenir els diversos enviaments que va fer a museus de Barcelona, l'home aprofitava aquests enviaments, dels quals només ha pogut ser acusat de desordres públics, per fer reivindicacions de caràcter artístic, basades en l'estil conegut com a Outsider art. Segons els manuscrits del mateix detingut, "aquesta representació artística és la que es produeix fora dels corrents dominants de l'art occidental contemporani. Els seus actors són autodidactes, visionaris sense formació acadèmica, solitaris i excèntrics, artistes populars, pacients psiquiàtrics, criminals i altres figures marginals que se situen més enllà dels encotillats límits de la societat i el mercat de l'art". A casa de l'home es va trobar material artístic i també propaganda d'extrema dreta, armes i altres materials que van ser intervinguts, i altres suposades obres d'art.