Un nigerià de 34 anys ha estat detingut a Alacant per la Guàrdia Civil com suposat autor d'una estafa comesa a Caravaca (Múrcia) amb el mètode 'romance scam' en contactar amb la víctima a través de xarxes socials fins a fer-la creure que mantenien una presumpta relació sentimental i sense arribar a conèixer-se personalment aconseguir que li enviés 20.000 euros, informa aquest cos.

L'operació policial "Doctor Fail", que contínua oberta pel que no es descarta que existeixin més víctimes, es va iniciar el mes de juny passat, quan una veïna de la comarca del Nord-oest va denunciar davant de la Guàrdia Civil haver estat víctima d'una estafa comesa per una persona que havia conegut a través de xarxes socials.

Pel que sembla, la denunciant mantenia contacte amb un individu que deia ser un prestigiós metge d'origen sud-americà i a través de xats, missatges i una altra correspondència digital, van entaular una amistat que es va consolidar en poc temps en una presumpta relació sentimental.

Va arribar a aconseguir que li enviessin uns 20.000 euros

El seu interlocutor, amb diferents excuses, la va anar convencent perquè li enviés diners que, en diferents transaccions, va arribar a assolir un total de 20.000 euros, si bé, mai no van arribar a mantenir una conversa telefònica o presencial.

Investigadors de ciberdelinqüència, en col·laboració agents del municipi de Moratalla, van iniciar les primeres indagacions recopilant la informació que havia arribat a la víctima a través de diferents canals digitals, la qual cosa va permetre determinar que podia tractar-se del conegut mètode del 'romance scam'.

El "romance scam" és un mètode delictiu que s'inicia amb la creació de falsos perfils en xarxes socials o en aplicacions de cites. Per captar les seves víctimes i encobrint la seva veritable identitat, es fan passar per prestigiosos professionals residents fora d'Espanya. Després d'un període de temps en què aconsegueixen la seva confiança, en alguns casos fent-les creure que mantenen una relació sentimental, suggereixen certes necessitats econòmiques que són finançades per aquestes.

El detingut va fugir de Lorca fins a Alacant

Les nombroses indagacions van conduir els investigadors fins a la localitat de Lorca on es tenia sospites que podia residir el presumpte estafador on, en col·laboració amb la Policia Local, es va localitzar el seu lloc de residència. El sospitós va abandonar precipitadament la localitat, per refugiar-se en un municipi de la veïna província d'Alacant, encara que finalment va ser localitzat i detingut.

L'anàlisi de la informació obtinguda en la fase d'investigació, entre la que es troba referències de comptes bancaris d'altres persones, manté la investigació oberta en espera de determinar la identitat dels seus titulars que, amb el mateix mètode delictiu, podrien sumar-se a una llista de dones víctimes de l'estafa atribuïda a l'ara detingut.

L'arrestat i les diligències instruïdes han estat posats a disposició del jutjat d'Instrucció de Caravaca de la Cruz.