Agents de la Policia Nacional han detingut a Toledo el principal importador d'heroïna d'Espanya, el "Pablo Escobar espanyol de l'heroïna", i han desarticulat l'organització que presumptament dirigia en una operació en la qual han estat intervinguts 55 quilos d'aquesta substància, una de les aprehensions més importants d'aquesta droga els últims anys.

El detingut tenia la seva base d'operacions a la província de Toledo i feia "grans importacions" d'heroïna procedent dels Països Baixos per distribuir-la a Madrid, Castella i Lleó, Castella - La Manxa i Extremadura, segons ha informat la Policia Nacional en una nota de premsa.

Juntament amb el cap han estat arrestades unes altres nou persones – sis homes i tres dones-, i s'han practicat vuit registres en diferents habitatges de Madrid, Toledo i Càceres, així com en un concessionari de compravenda de vehicles i un taller mecànic, ambdós a Càceres.

El líder del grup, considerat pels investigadors com "el Pablo Escobar espanyol de l'heroïna", està estretament relacionat amb un grup internacional de narcotràfic dirigit per un ciutadà turc conegut com "El Paralític".

Base d'operacions a Toledo

Les primeres indagacions van tenir lloc el març passat quan els agents van detectar que el principal investigat havia contactat amb coneguts traficants d'heroïna, entre ells el líder d'un clan famós en la venda d'aquesta droga a la Canal Real (Madrid).

Després de mesos d'investigacions els agents van descobrir que aquest entramat criminal comptava amb la major part de la seva infraestructura a la província de Toledo.

El seu 'modus operandi'

L'organització tenia diverses finques i habitatges a diverses localitats d'aquesta província, fonamentalment en l'àmbit rural, que utilitzaven per ocultar els carregaments de droga.

Després d'adulterar-la (per incrementar el volum de droga i obtenir més guanys) procedien a la seva distribució a diversos clans i grups criminals de Madrid, Castella i Lleó, Castella - La Manxa i Extremadura.

Entre els directes col·laboradors del capitost es va identificar el seu lloctinent assentat a Toledo; a l'home que actuava com a caleter per a l'ocultació i custòdia de les partides d'heroïna al seu habitatge, també a Toledo; així com a un altre home assentat a Madrid que exercia les funcions de distribuïdor per a la recepció i lliurament de la droga.

Com a mesura de seguretat, el responsable de l'organització adquiria de forma habitual diversos terminals telefònics per repartir-los entre els integrants de la seva organització.

Així mateix, es va saber que comptava amb el suport d'un matrimoni que liderava un clan per a la distribució de la substància estupefaent, principalment en la Canal Real.