Davant de cada necessitat, hi ha qui veu una oportunitat. Una oportunitat de fer molts diners, concretament. És el cas d'una persona de nacionalitat espanyola que havia iniciat a Santa Coloma de Gramenet, a la zona de Riu Nord i Riu Sud —a tocar del Besòs i del terme municipal de Barcelona—, les obres per convertir dos locals, de 520 i 400 metres quadrats respectivament, en caus individuals de 5 metres quadrats per viure-hi. La Policia Local de Santa Coloma de Gramenet va detectar aquestes obres i les va aturar, precintant els locals i suspenent la llicència d'activitat, evitant que aquests dos locals es convertissin en vivers d'infrahabitatges.
Pisos rusc a Santa Coloma de Gramenet
Es tractava de grans locals organitzats en espais on hi havia d’haver un llit en habitacions de menys de 5 metres quadrats, mentre que les persones que hi visquessin havien de compartir espais comunitaris amb cuines i lavabos. La comprovació feta per la Policia Local, amb la col·laboració del servei de Disciplina Urbanística i Llicències de l’Ajuntament, va permetre descobrir que el promotor havia adquirit els locals comercials amb la intenció de convertir-los en petits zulos per llogar a persones amb necessitat d’habitatge. Durant la inspecció, es van descobrir un total de 79 habitacions en un dels locals i 37 en l’altre, totes elles sense ventilació i en condicions inadequades d’habitabilitat, segons consta a l'atestat policial.
L'actuació es va dur a terme després de rebre una denúncia veïnal que alertava sobre obres sospitoses en un dels locals. En verificar la situació, els agents van constatar que les obres es feien sense permisos. En coordinació amb els tècnics de Disciplina Urbanística, es va comprovar que les modificacions infringien les normatives vigents, i es va ordenar la paralització immediata de les obres i el precintament dels dos locals.
L'home identificat com a promotor d’aquestes obres és de nacionalitat espanyola. Segons les investigacions de la policia local, l’objectiu d’aquests infrahabitatges no tenia un públic concret i s’esperava llogar-los a tothom qui necessités viure a la ciutat i no pogués accedir a pisos convencionals. No ha transcendit el preu que els promotors volien cobrar pels zulos de menys de 5 metres quadrats. Altres empreses, sense que es pugui confirmar si són les mateixes, van iniciar promocions similars a Barcelona, aturades des de 2022, amb preus mensuals entre 150 i 200 euros.
Ofertes per aprofitar-se de la crisi d'habitatge
Aquest tipus de construccions, conegudes com a pisos rusc, són espais extremadament reduïts que no compleixen els requisits mínims d’habitabilitat, fet que suposa un risc per a la seguretat dels futurs residents i per a la convivència veïnal, segons l'Ajuntament de Santa Coloma. L’any 2022, l’empresa Haibu va intentar iniciar projectes similars a Barcelona, amb centenars d’infrahabitatges, però la pressió del consistori va aturar l’operació. El maig de 2022, aquesta empresa va anunciar una nau amb zulos de 5 metres quadrats per a 500 persones. De moment, aquest projecte, igual que el de Santa Coloma de Gramenet, no ha tirat endavant.
🔴 Sigues el primer a rebre les notícies d'última hora d'ElCaso.cat al teu WhatsApp. Clica aquí, és gratuït!