Un extreballador destapa les cruels imatges del maltractament animal en una empresa de Madrid. L'ONG Cruelty Free les ha fet públiques i ha reclamat aturar aquest tipus de pràctiques.

Maltractament animal a Madrid

Un vídeo difós aquest divendres per l'organització Cruelty Free Internacional (CFI) mostren el presumpte maltractament animal i l'extrema crueltat a la qual són sotmesos els animals a Vivotecnia, un laboratori dedicat a la investigació toxicològica i farmacèutica amb seu a Madrid.

Maltrato Vivotecnia / Carlota Saorsa

Destapen les imatges d'una empresa de Madrid que maltracta animals per fer experiments / Carlota Saorsa Cruelty Free International

En les imatges preses per un extreballador es veu com els tècnics sacsegen i colpegen a les rates per atordir-les, decapitacions de ratolins amb tisores, conills atrapats en dispositius de subjecció, amb ferides i contusions i gossos llançats per la força en caixes i gàbies.

Experiments cruels sense anestèsia

L'ONG adverteix que la seva visualització pot ser "inadequada per a alguns usuaris", ja que les imatges mostren les condicions en què viuen els rosegadors, conills, porcs, micos i gossos del centre i també les pràctiques a què són sotmesos, en molts casos sense anestèsia i amb evidents mostres de patiment.

Maltrato Vivotecnia / Carlota Saorsa

Un vídeo revela les cruels pràctiques d'un laboratori que experimenta amb animals per assajos toxicològics / Carlota Saorsa Cruelty Free International

A les parts més gràfiques s'aprecia com un tècnic extreu sang dels ulls d'una rata plenament conscient o com obliguen un gos a inhalar un líquid, que l'introdueixen al nas amb una xeringa.

Campanyes contra l'experimentació amb animals

La publicació d'aquestes imatges ja ha provocat una campanya civil a la plataforma Change.org, que al migdia d'avui superava les firmes de més de 8.000 persones que demanen a la Comunitat de Madrid que retiri immediatament la llicència a Vivotecnia -filial espanyola d'una empresa alemanya- i tanqui les seves instal·lacions a la capital.

Per la seva banda, l'Associació Europea d'Investigació Animal (EARA) ha emès un comunicat en què recorda que l'ús d'animals és essencial per a la investigació biomèdica i que "ha tingut un paper crucial" en el desenvolupament de vacunes contra la Covid-19.

Tanmateix, admeten que "EARA ha vist amb profunda preocupació les imatges de vídeo preses des de l'interior dels laboratoris de Vivotecnia, a Madrid... El que s'ha mostrat fins ara revela exemples d'estàndards de benestar animal inacceptables", diuen.

Vivotecnia va firmar un acord de transparència

El comunicat també afegeix que Vivotecnia no forma part d'EARA, però sí que va signar l'acord de transparència sobre l'ús d'animals en la investigació científica a Espanya, promogut per la Federació de Societats Científiques d'Espanya (COSCE), i afirma que aquest laboratori està portant a terme una investigació interna.

Maltrato Vivotecnia / Carlota Saorsa

Vivotecnia va signar un acord de transparència que diversos experts consideren que ha incomplit / Carlota Saorsa Cruelty Free International

Les reaccions al vídeo no s'han fet esperar.

Aquest mateix matí, l'investigador del Centre Nacional de Biotecnologia (CNB-CSIC) i membre de la COSCE Lluís Montoliu mostrava la seva indignació i total rebuig a les "inacceptables imatges de maltractament animal" mostrades al vídeo i que són "totalment incompatibles amb els valors de transparència i respecte al benestar "que defensen, advertia al seu compte de Twitter.