Almenys sis persones han mort, i vuit han resultat ferides, després que un despreniment de roques, gel i neu les sorprengués a la muntanya Marmolada, als Alps italians. En el moment de l'allau, hi havia un grup d'excursionistes de diverses persones escalant la muntanya. El dispositiu de rescat organitzat per les autoritats italianes consta de cinc helicòpters i diversos drons, així com operaris i la unitat canina. A hores d'ara, hi ha una vintena de desapareguts, segons les autoritats italianes. Durant aquest dilluns continuarà la recerca dels desapareguts encara que durant la nit es van utilitzar drons equipats amb càmeres tèrmiques, capaces d'identificar la font de calor emesa per una persona fins i tot a la foscor.

L'accident ha succeït aquest diumenge, 3 de juliol, i ha afectat principalment un grup d'excursionistes que es trobaven escalant la muntanya. El despreniment de la roca ha provocat, com a conseqüència, una allau de neu, gel i roques, que alhora han obert, una esquerda a la glacera, segons informen els mitjans italians. El grup d'excursionistes, que anaven lligats els uns als altres per una corda, ha estat sorprès per l'allau, i encara es desconeix la xifra de víctimes mortals que aquest succés pot haver causat, encara que eren quinze les persones que formaven el grup. En aquests moments, tal com informa Corriere TV, la situació a la muntanya Marmolada continua sent de risc, i per això l'helicòpter de Salvament Alpí de Trento està treballant en la zona amb el Daisy Bell, un dispositiu que permet generar una allau controlada, per protegir així els serveis de rescat.

Recuperen els cossos del gel

Els operaris que formen el dispositiu de rescat han confirmat als mitjans italians que, fins ara, han extret un total de sis cossos de la massa de gel; tanmateix, aquests encara no han estat evacuats ni traslladats a un punt accessible per als seus familiars i, ara per ara, estan en un punt pròxim a l'inici del telefèric que porta fins al cim. El dispositiu, amb els helicòpters, els drons i les unitats canines, se centra, en aquests moments, a comprovar la presència de supervivents, o d'altres cossos. No obstant això, els mitjans italians assenyalen que aquesta operació de rescat és una de les més complicades, a causa de les altes temperatures registrades en la muntanya i que serien un risc afegit per als serveis d'emergències.

Vídeos i testimonis del moment de l'allau

Alguns d'afortunats que es trobaven al lloc adequat, en el moment adequat, han pogut captar l'instant en què la massa de gel, nevi i roca es desprèn des de dalt de tot de la muntanya, arrasant amb tot el seu pas. El responsable d'un refugi de muntanya molt pròxim al lloc dels fets ha relatat a la televisió italiana que van sentir un fort terrabastall, "el típic d'un despreniment", i a continuació van presenciar l'allau descendir a gran velocitat. "En aquell moment, em vaig adonar que havia passat una cosa greu. Amb els prismàtics vaig veure la ruptura del serac (un bloc de gel gran i fragmentat per diverses esquerdes que es troba en una glacera), i és probable que encara hi hagi algun altre despreniment", ha apuntat el responsable a Corriere TV. Una altra testimoni, o més aviat supervivent, ha relatat a Twitter el següent: "El que ha començat com un increïble viatge amb vistes meravelloses des de Marmolada, a Itàlia, desafortunadament ha acabat convertint-se en un dia que mai no oblidarem... Al principi pensem que es tractava d'un avió venint...".

 

Una vintena de desapareguts

L'allau ha deixat, ara per ara, un balanç de sis víctimes mortals i vuit persones ferides, una d'elles de gravetat. Les autoritats italianes s'han traslladat fins a un punt proper a l'accident, on s'ha establert un punt d'operacions per gestionar l'emergència. Els efectius d'emergència descarten que hi pugui haver supervivents a causa de la violència de l'allau de gel, neu i roques que va baixar a més de 200 quilòmetres per hora després de l'esfondrament d'un serac, com s'anomena aquestes fractures a les glaceres, entre Punta Rocca i Punta Penia.

De moment hi ha sis víctimes mortals confirmades: tres italians, un txecoslovac, més un home i una dona encara no identificats que han estat traslladats al palau d'esports de la propera Canazei, i es creu que entre els desapareguts també hi ha persones d'aquestes nacionalitats més altres romanesos. S'estan controlant també els aparcaments de la zona, des d'on parteixen les telecabines cap al cim de la Marmolada, ja que hi ha setze cotxes els propietaris que encara no han anat a buscar-los.