La Guàrdia Civil ha investigat 13 homes d'origen nigerià com a presumptes autors de nombroses estafes amoroses a través d'internet que, després de fer-se "xicots" de les seves víctimes i guanyar-se la seva confiança, haurien estafat més 250.000 euros per a la seva posterior inversió en criptomonedes.

Les actuacions, dutes a terme en la denominada Operació Loverboy, han estat lliurades al Jutjat de Primera Instància i Instrucció Número 5 d'Ayamonte (Huelva), ha informat la Guàrdia Civil, que ha detallat que en alguns casos, els estafadors es feien passar per famosos d'actors de Hollywood. L'operació es va iniciar el juny de 2021, quan una de les víctimes va posar en coneixement de la Guàrdia Civil que havia estat estafada a través d'internet durant mesos.

Oberta la investigació, els agents van detectar nou víctimes de nacionalitat espanyola residents en Huelva, Madrid, Barcelona, València, Alacant, Oviedo i País Basc, moltes de les quals estaven sent estafades en aquells moments, sent alertades i informada pels agents perquè presentessin denúncia. També es van localitzar tres víctimes més fora del territori espanyol, sent aquestes de nacionalitat xinesa, polonesa i francesa.

Per la seva part, la majoria dels investigats resideixen en Espanya i tenen connexions en països com Itàlia, el Regne Unit i Nigèria. Els estafadors, d'entre 30 i 40 anys, haurien aconseguit obtenir de les seves víctimes, amb edats compreses entre 55 i 65 anys, més de 250.000 euros, la majoria dels quals van invertir en la compra de criptomonedes en diferents plataformes estrangeres. La investigació ha comptat amb la col·laboració de l'Autoritat Judicial i de diverses entitats financeres per al seu esclariment i resolució, segons la mateixa font.

Com treballaven els membres d'aquesta banda?

Aquest tipus d'estafa, coneguda com del "fals xicot/a virtual", consisteix que el o la delinqüent es crea una identitat falsa i, aprofitant-se de la situació de vulnerabilitat psicològica que sol presentar la víctima, fingeix interès amorós o sexual en ella, a vegades durant mesos per guanyar-se la seva confiança.

L'aplicació Tinder / Tinder
L'aplicació Tinder / Pixabay

Una vegada que s'estableix un vincle entre ambdós, l'estafador comença a sol·licitar-li diners al·legant que no pot disposar del seu propi patrimoni, ja que es troba en un altre país, que és per a causes benèfiques o per poder donar sortida a una herència milionària.

L'engany sol continuar fent creure la víctima que vindrà a viure Espanya i reclamant-li diners per pagar bitllets d'avió i enviar equipatge o objectes de valor que, segons el delinqüent, queden retinguts a la duana si no es paguen els imports que determinen les autoritats estrangeres.

La Guàrdia Civil afirma que les víctimes no solen denunciar

Després de l'estafa, les víctimes queden en una situació econòmica precària, arribant fins i tot a sol·licitar préstecs per poder obtenir els diners que posteriorment envien als estafadors. En un comunicat, la Guàrdia Civil ha alertat que aquest tipus d'estafes que combinen component psicològic amb coneixements tecnològics per part dels delinqüents, es donen de forma habitual i en moltes ocasions les víctimes no van a denunciar els fets.

Des de la Guàrdia Civil es recomana no confiar en contactes desconeguts que sol·liciten transferències de diners, així com denunciar els fets com més aviat millor perquè puguin ser investigats.