Les autoritats italianes continuen investigant les causes del mortal accident d'un autobús elèctric aquest dimarts als afores de Venècia. El vehicle transportava un grup de turistes de diferents nacionalitats, dels quals 21 han perdut la vida i 15 han patit ferides de diversa consideració. Entre els difunts que han pogut ser identificats hi ha un nadó d'un any i una noia de 13, així com cinc adults d'Ucraïna, un alemany i el conductor, Alberto Rizzotto. Pel que fa a les persones hospitalitzades, dues són de nacionalitat espanyola, i la resta són quatre ucraïnesos, un alemany, un francès, un de Croàcia i dos austríacs. Tots havien passat el dia explorant Venècia, i estaven tornant al càmping de Marghera on s'allotjaven. 

accident venecia
L'autobús ha caigut des d'una altura de 15 metres i s'ha incendiat entre les vies del tren | EFE.

El fiscal en cap de Venècia, Bruno Cerchi, ha explicat en roda de premsa que encara és massa aviat per poder fer una reconstrucció exacta dels fets. No obstant això, l'examen preliminar del lloc de l'accident ha revelat que no hi ha marques de frenada a l'asfalt, la qual cosa podria indicar que el conductor es va desmaiar sobtadament, provocant que l'autobús es desviés bruscament cap a la dreta i acabés caient del pas elevat, situat a uns 15 metres per sobre de les vies del tren. Tot ha passat al voltant de dos quarts de vuit del vespre a l'altura del municipi de Mestre, en un antic pas a desnivell que es va construir l'any 1930 i que des del 2016 estava sota un seguiment de l'Ajuntament per refer-ne les baranes. 

Un parapet en mal estat

El regidor de mobilitat de Venècia, Renato Boraso, ha explicat que, tot i haver-hi una doble barana, "cal substituir-la", ja que, degut a l'antiguitat de l'estructura, estava en mal estat segons els estàndards de seguretat nacionals. Les obres per renovar el pas elevat, per un valor de 6,5 milions d'euros, fa un mes que van començar, però primer volien renovar l'asfaltatge; el pla és canviar el guarda-raïl per una versió de formigó més resistent

 

Cerchi també ha recalcat que no es descarta cap teoria en aquest punt de la investigació, i que estan tractant d'esbrinar si hi ha hagut un segon vehicle implicat que hagi pogut xocar amb l'autocar, provocant que el conductor perdés el control. Fins ara, les imatges de les càmeres de seguretat han desmentit el testimoni d'algunes persones que asseguraven que el vehicle s'havia incendiat abans de caure, i no a conseqüència de la caiguda, com ha ocorregut en realitat. 

Els serveis d'emergències van acudir immediatament al lloc del fatal accident, amb un gran desplegament d'ambulàncies, bombers i patrulles de la policia italiana, que van bloquejar la circulació dels trens entre Mestre i l'estació de Santa Lucia de Venècia, per evitar un desastre encara pitjor. D'entre els difunts, 19 van morir a l'acte i els altres dos mentre els evacuaven a l'hospital. Entre els ferits hi ha tres menors d'edat, la més greu una nena de 5 anys amb cremades per tot el cos, i sis adults que a hores d'ara estan ingressats en diversos hospitals de la zona en estat crític. Segons els mitjans italians, les ferides dels dos turistes espanyols no revesteixen gravetat.