Les discoteques Fonda, Golden i Teatre tenien una ordre de tancament des de l'any 2022; mancaven de llicència de funcionament, i les festes organitzades en aquests locals eren, segons sembla, del tot il·legals. La tragèdia, doncs, s'hauria pogut evitar, segons les noves informacions que han transcendit aquest dilluns. L'establiment original, Teatre, va fer modificacions a la seva estructura, quedant dividida en tres naus diferents. Aquestes reformes, però, no disposaven de permís, que els responsables van demanar, però que mai se'ls va arribar a concedir. 

Segons ha informat en roda de premsa el tinent d'alcalde de Múrcia, Antonio Navarro, el gener de 2022 els propietaris van rebre el primer avís. Mesos més tard, al març, el recurs que van presentar va ser rebutjat, i l'octubre de l'any passat es va decretar el tancament oficialment. No obstant això, totes tres continuaven funcionant amb absoluta normalitat. 

Per què no es va fer efectiu l'ordre de precinte?

Navarro ha assegurat que l'Ajuntament es personarà com a acusació particular contra els responsables dels establiments i que actuaran amb "contundència, caigui qui caigui". En aquest sentit, falta per aclarir com és que les discoteques han pogut continuar funcionant durant gairebé un any després que s'emetés l'ordre de precinte.

L'associació Spain Nightlife farà d'acusació popular; el sector de l'oci nocturn ha condemnat que Fonda, Teatre i Golden hagin operat sense tenir permís per a fer-ho. El secretari general del grup, Joaquim Boadas, ha traslladat als mitjans que no estan disposats que "incompliments normatius com aquests desemboquin en una tragèdia i taquin la imatge de tot el sector". 

La discoteca Teatre, de la qual van sorgir les altres dues, operava legalment des de desembre de 2008, i comptava amb una llicència de "discoteca i cuina". El juny de 2019 va presentar una sol·licitud de modificació per poder dividir el local. Aquestes obres, considerades com "substancials", van fer que la llicència original perdés validesa. L'empresa propietària va iniciar un projecte de legalització, que mai va concloure, i des de l'Ajuntament van decretar l'ordre de tancament. 

79b78d04c6bd56e37967152890e851283bad7ed0w (1)
Les tres discoteques formaven part de la mateixa nau, dividida sense permís fa un any | Marcial Guillén, EFE. 

Ara, la principal tasca de l'Ajuntament serà revisar tots els passos es van seguir durant l'execució d'aquest expedient, fins a trobar una raó que expliqui com és possible que tres discoteques tan conegudes i concorregudes de la zona hagin pogut operar durant un any sense tenir llicència i sense que ningú les obligués a acatar l'ordre de tancament. 

Paral·lelament, la Policia Nacional està investigant què ha originat l'incendi que s'ha cobrat la vida de 13 persones, la majoria d'elles pertanyents a la mateixa família i del mateix cercle d'amics, la matinada d'aquest diumenge 1 d'octubre. Respecte als desapareguts, les dues persones que faltaven per troban han estat localitzades aquest dilluns a la tarda: una pels seus familias i es troba en bon estat, segons ha informat el delegat del govern espanyol a Múrcia, Francisco Jiménez; i l'altra a casa d'uns amics.