Aquest dimarts al matí els veïns del carrer Canigó de Badalona s'han emportat un ensurt de mort en col·lapsar la teulada d'un dels edificis, que s'ha enfonsat fins als baixos. Els serveis d'emergències han rebut l'alerta de l'incident quan passaven cinc minuts de dos quarts d'onze, i fins al lloc, al número 9 de l'esmentat carrer, han acudit tretze dotacions dels Bombers de la Generalitat, entre ells, el Grup Caní de Recerca (GRCR) per buscar possibles persones atrapades a l'interior, així com el Grup d'Estructures Col·lapsades (GREC). Ara mateix hi ha tres persones que no han pogut ser localitzades, tot i que no està confirmat que estiguin sota les runes. 

 

A hores d'ara, no consta cap ferit ni víctima mortal, però desenes de veïns han hagut d'abandonar les seves cases després que els Bombers desallotgessin els blocs dels costats, els números 7 i 11. En total, s'han evacuat 40 habitatges, 20 de cada edifici, tot i que es desconeix el nombre exacte d'afectats. Des de Protecció Civil han activat la prealerta del Procicat, mentre els Bombers continuen al lloc revisant l'estructura de l'edifici enfonsat per determinar que sigui segur entrar-hi i fer recerca de possibles víctimes.

Ha cedit el forjat de la teulada de l'edifici

Segons han explicat des de Bombers, al voltant de dos quarts d'onze ha cedit el forjat del sostre de l'àtic de l'edifici del número 9 del carrer Canigó, però no la façana, en circumstàncies que ara mateix s'estan investigant. Es tracta d'un bloc de quatre pisos i una planta baixa, però no consta que hi hagués cap persona en aquells moments a l'interior. De totes maneres, des del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) han activat cinc ambulàncies, a banda d'un equip conjunt amb els Bombers i un de suport psicològic. 

edifici badalona (2)
Els efectius del Grup Caní de Recerca dels Bombers estan participant en la cerca de possibles víctimes | Carlos Baglietto. 

Segons ha pogut saber ElCaso.cat, ara mateix hi ha tres persones, inquilines de l'edifici enfonsat, de les quals es desconeix la seva localització, tot i que no s'ha pogut confirmar encara si han quedat atrapades entre els enderrocs o no. Segons sembla, la majoria dels veïns que hi havia dins han pogut sortir abans que col·lapsés l'edifici. Els Bombers estan filiant les persones empadronades en els pisos del bloc afectat per poder descartar desapareguts, mentre els Mossos d'Esquadra i la Policia Local de Badalona han acordonat el carrer, assegurant el perímetre perquè ningú s'apropi, ja que, des de fora, com la façana no ha estat afectada, és impossible determinar que l'interior està col·lapsat. 

edifici badalona (1)
Els Mossos d'Esquadra estan treballant per a esbrinar les circumstàncies de l'enfonsament | Carlos Baglietto. 

El desenrunament serà complicat per la quantitat d'enderrocs acumulats 

El cap de la regió d'Emergències Metropolitana Nord, Eduard Martínez, ha explicat en roda de premsa que ara mateix s'estan centrant a identificar totes les persones que viuen a l'edifici afectat, al mateix temps que s'asseguren que és segur entrar-hi per continuar amb la recerca de possibles víctimes. En aquest sentit, ha dit que les tasques de desenrunament seran força complicades, ja que la quantitat d'enderrocs acumulats arriben fins a l'altura del primer pis que, tenint en compte que hi ha una planta baixa, correspon a un segon pis real. 

 

Per altra banda, es preveu que els veïns desallotjats dels edificis dels costats puguin retornar a casa seva al llarg del dia d'avui. Des de l'Ajuntament han posat a la seva disposició el Casal de Gent Gran del Raval de Badalona mentre no hi puguin tornar. El col·lapse ha estat molt localitzat, i no esperen col·lapses secundaris ni en el bloc sinistrat ni en els dels números 7 i 11. 

veïns edifici enfonsat badalona
Els Bombers de la Generalitat estan fent la filiació dels veïns de l'edifici col·lapsat | Jordi Pujolar, ACN.