El clan Farruku ja és història. La Guàrdia Civil ha desarticulat un dels grups criminals més perillosos d'Europa. Aquesta organització, liderada per un grup d'albanesos residents a Espanya des de fa anys, es dedicava al tràfic de cocaïna a gran escala, important-la des de Sud-amèrica i distribuint-la per tot el continent europeu. En l'operació policial s'han fet 21 entrades i escorcolls a Barcelona, Cadis, Màlaga, Madrid i Toledo i s'han detingut 17 persones. A més, s'han embargat 25 vehicles i 22 immobles valorats en uns 2,2 milions d'euros. La investigació segueix oberta per determinar si s'han comès altres possibles delictes com blanqueig de capitals.

El clan importava cocaïna de Sud-amèrica i la distribuïa per tot Europa

L'inici de l'operatiu es remunta al mes de setembre de 2021, quan els investigadors es van assabentar que s'estava preparant una entrada de cocaïna a través d'un contenidor al port d'Algesires. Aquest fet va tenir lloc el gener de 2022 i es van poder intervenir uns 2.000 quilos de droga amagada entre lluç congelat. Arran d'aquesta intervenció, es va demostrar que darrere hi havia el clan Farruku, una organització que ja estava sent investigada. Així doncs, els investigadors van posar tots els seus esforços per identificar i localitzar tots els membres del grup per desarticular-lo.

Durant la investigació, es va poder comprovar la gran capacitat delictiva que tenien i el gran domini per tot el territori europeu. Se'ls va poder relacionar amb altres intents d'entrada de cocaïna en ports d'Espanya, Portugal, Itàlia, Grècia, Bèlgica i els Països Baixos que havien estat frustrats pels cossos policials dels diferents països.

Intercanvi de droga entre països

En el procés d'investigació, es van poder intervenir 10.000 quilos de cocaïna, però també 10.000 quilos d'haixix a Portugal. L'objectiu era intercanviar la cocaïna provinent de Sud-amèrica per l'haixix provinent del Marroc. Es tracta d'una pràctica poc habitual, però que fan organitzacions amb gran pes aprofitant que el producte és molt barat en el seu país d'origen i després es ven molt car a la destinació. A tot Europa s'ha detingut 39 persones més a part de les que ha detingut a Espanya la Guàrdia Civil. 

Un dels grups criminals més perillosos d'Europa

El clan Farruku era considerat una de les organitzacions criminals més perilloses d'Europa. Formada per persones d'origen albanès amb vincles familiars entre ells, feia anys que s'havien assentat a Madrid i la Costa del Sol, des d'on operaven. Els seus membres tenien nombrosos antecedents de tota mena, inclosos per robatori violent o assassinat. Una de les grans fortaleses de la banda era la gran capacitat organitzativa que tenia per tot Europa, on els albanesos ocupaven la part alta de l'estructura jeràrquica i supervisaven totes les operacions, però eren ciutadans de cada territori els que els ajudaven en la infraestructura.

En el cas d'Espanya, comptaven amb persones de nacionalitat espanyola, alguns d'ells empresaris, que els ajudaven en la cobertura i la introducció de la droga. Aquesta ajuda podia anar des dels vehicles amb els quals transportaven la droga, el lloc on amagar-la o l'ús d'empreses per transportar la mercaderia camuflada. També tenien una àmplia xarxa de contactes i col·laboracions amb altres organitzacions criminals com la màfia calabresa. Els delinqüents disposaven de nombrosos passaports falsos amb diferents identitats que feia molt difícil identificar-los i relacionar tots els casos entre ells. Fins i tot s'havien arribat a fer passar per policies per passar desapercebuts i no ser identificats.