Quan passaven pocs minuts de les nou del matí d’aquest dimecres, 27 d’octubre, una llarga cua de furgonetes de la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra, amb els agents ja amb cascs i escuts, han entrat al carrer del Torrent de l’Estadella, al barri de Bon Pastor, al districte de Sant Andreu de Barcelona. L'objectiu era desallotjar una nau propietat d'un banc on vivien una quinzena de persones.

Uns 70 agents d’aquesta unitat antiavalots de la policia catalana ha ocupat el carrer i ha entrat a cops de mall i amb ariets a una nau industrial, la del número 65 d’aquest carrer, per desallotjar-la. La finca és propietat d’un gran banc i feia gairebé deu anys que diversos grups d’ocupes, que anaven canviant, hi vivia. Un gran símbol okupa pintat a la paret de la nau ha donat la benvinguda als Mossos d’Esquadra.

 

L’operatiu desplegat avui per la Brimo dels Mossos ha estat tutelat pel jutjat de primera instància número 42 de Barcelona, que és qui ha ordenat a la policia entrar a la nau, desallotjar-la i retornar-la a la propietat. Quan la policia ha accedit a l’interior de la nau del carrer del Torrent de l’Estadella hi ha trobat un quinzena de persones i diversos gossos.

La Unitat Canina dels Mossos ha repassat l'interior de la nau

La policia ha assegurat la nau, que tenia dues plantes, i han buscat si quedaven més persones per l’interior. En una habitació s’ha trobat la quinzena persona. Tots els ocupes han estat identificats i han sortit acompanyats d’un binomi d’agents antiavalots. La majoria han sortit carregats amb maletes, motxilles i fins i tot una televisió. Un d’ells ha sortit del pati de la finca amb una furgoneta.

Brimo001

Imatges de l'inici del dispositiu de la Brimo dels Mossos al Bon Pastor / GRS

Per assegurar que no quedava ningú a l’interior, per poder tancar els accessos i deixar un vigilant de seguretat per evitar una nova ocupació, els especialistes en recerca de persones de la Unitat Canina dels Mossos d’Esquadra ha fet una requisa a l’interior de la nau.

Ocupes sense casa

Ja a l’exterior els ocupes asseguraven que s’havien quedat sense casa, on feia temps que vivien, i que ara haurien de buscar nous llocs per viure. Un d’ells ha explicat que ocuparien una altra nau, de les moltes que estan buides en aquesta zona de Bon Pastor.

Tot i que en un primer els hi han deixat entrar per recuperar alguns dels seus objectes, alguns d’ells, que estaven fora en el moment de l’assalt policial, no han pogut tornar a accedir a la nau. Alguns veïns han assegurat a ElCaso.cat que si bé fa anys que la nau estava ocupada i que hi havia molt tràfec de persones, entrant i sortint, i diferent gairebé cada setmana, no generaven greus problemes de seguretat o convivència.

Al voltant de les dotze del migdia els Mossos han donat per tancat l’operatiu de desallotjament. La propietat, i l’empresa de seguretat, s’ha quedat a l’interior de la nau. Una nau buida i quinze persones que s’hauran de buscar un nou sostre per dormir.