Les noves tecnologies han suposat molts avenços en el que a tràmits i operacions bancàries es refereix. També han agilitat compres, millorant els seus sistemes de seguiment i podent veure l'experiència prèvia amb aquests productes per part d'altres consumidors.

En haver millorat les condicions per fer diversos tràmits a distància també han augmentat els intents d'estafes a través de trucades o d'internet. Moltes d'elles pretenen aconseguir les dades personals de la víctima o les seves dades bancàries.

Les xarxes socials o aplicacions com WhatsApp s'han omplert de delinqüents que pretenen enganyar les persones que estiguin menys familiaritzades amb aquestes noves tecnologies i no tindran pietat d'elles, no dubtaran a intentar enganyar a través d'artificis i estratagemes.

L'estafa de Microsoft

En les últimes setmanes diversos usuaris han alterat de la nova estafa que es fa a través de trucades a Espanya. La coneguda com a 'estafa de Microsoft' pretén aconseguir les dades personals i bancàries de les víctimes.

En aquesta estafa el criminal es fa passar per un treballador de l'empresa Microsoft, la majoria de persones a Espanya tenen un ordinador que utilitza el sistema operatiu de Windows, així que opten per aquesta coartada.

Avisaran la víctima que hi ha un problema amb el seu ordinador, que ho han detectat i que haurà d'encendre'l i seguir les instruccions del treballador de la companyia per arreglar-lo.

trucada telèfon - pixabay

Persona rebent una trucada / Pixabay

Abans de començar a fer l'operació per a, suposadament, d'arreglar l'ordinador de la víctima li demanarà les seves dades personals com el seu nombre de DNI o la seva adreça. També demanarà les dades bancàries de l'usuari, dient-li que els ha de facilitar perquè pugui cobrar per l'ajuda que ha prestat el presumpte treballador de Microsoft.

Les persones que han rebut la trucada alerten que els estafadors que estan intentant enganyar la gent fent-se passar per empleats de Microsoft són asiàtics, almenys així defineixen l'accent que han notat que tenen per telèfon.

Què fer si m'han trucat?

En primer lloc, mai no hem de donar les nostres dades personals o bancàries a una persona que no coneguem o que no sapiguem que treballa per a una de les companyies amb què tenim alguna relació.

És molt important estar assabentat i informat de les noves estafes que s'estan produint, ja que cada vegada són més convincents i podríem ser enganyats i perdre els nostres diners o que les nostres dades personals s'utilitzin per suplantar la nostra identitat.

Finalment, si ens truquen i no hem facilitat les nostres dades és convenient que bloquegem el número per evitar més trucades. A més, si podem alertar les autoritats ajudarem que detinguin amb més facilitat aquests estafadors.