El jurat popular ha declarat innocent Alba Andreu, la dona que estava acusada d’induir al seu amic, Ismael Medina, a matar el seu pare a Vilanova i la Geltrú l’any 2019. Després de tres dies de deliberacions, els membres del jurat han considerat que la noia era incapaç de provocar que el seu amic, amb un brot psicòtic, cometés el parricidi. També ha estat declarada innocent del delicte d’estafa del qual se l’acusava, ja que consideren que els diners que l’autor del crim havia sostret al seu pare abans de matar-lo podrien ser per a pagar despeses comunes mentre els dos vivien junts.

L’autor material del crim ha estat eximit d’entrar a presó per una alteració mental

En un veredicte que ha estat acordat per unanimitat, l’autor material del crim, Ismael Medina, ha estat declarat culpable de matar el seu pare el 8 de maig de 2019 apunyalant-lo per l’esquena mentre dormia i calar foc al pis posteriorment. Tot i això, s’ha provat que el noi patia un brot psicòtic amb esquizofrènia paranoide que li impedia ser conscient del que estava fent, motiu pel qual ha quedat eximit dels càrrecs per alteració mental. Això li evitarà l’ingrés a presó, encara que el més probable és que sigui internat en un centre psiquiàtric.

L’acusada d’induir al parricidi és declarada innocent de tots els càrrecs

Per la seva banda, el jurat ha considerat que Alba Andreu és innocent de tots els càrrecs pels quals se l’havia imputat. Segons la seva opinió, basant-se en els informes psiquiàtrics i psicològics, la dona no era capaç de manipular el seu amic fins a arribar al punt de convèncer-lo de cometre el parricidi. A més, aquests mateixos informes apunten que seria impossible que li pogués haver inculcat un deliri mentre patia un brot psicòtic d’aquestes característiques durant diversos mesos.

Pel que fa al delicte d’estafa pel qual també se l’havia acusat, el jurat considera que els diners que l’Ismael havia sostret als seus pares per ingressar-los al compte corrent de l’Alba, uns 7.895 euros, eren per a pagar les despeses comunes mentre tots dos vivien junts amb el xicot d’ella. De fet, s’ha corroborat que totes les persones feien ingressos regulars en aquell compte bancari i no s’ha pogut demostrar que la noia tingués un afany de lucre.

Els membres del tribunal han avalat la versió de la defensa considerant que l’acusada no era capaç de manipular a ningú i declarant que no estava provat que hagués estat ella la persona que hagués ideat l’assassinat del pare de l’Ismael. Segons els pèrits que han tingut en compte des del jurat, l'Alba "pot mentir, però no manipular ni idear a llarg termini, té les capacitats justes per establir relacions bàsiques".

Els membres del tribunal apunten que, a causa del trastorn mental de l’Ismael, si l’Alba no hagués existit, els motius per matar al seu pare haurien estat uns altres. De fet, recorden que en un missatge el setembre de 2018, mesos abans del crim, ja parlava de “mort” i “matar” amb l’Alba, la seva xicota virtual fictícia creada per l'Alba.

Finalment, no s’han tingut en compte les trucades de l’Ismael a l’Alba just abans de cometre el crim, ja que no es té coneixement dels motius ni del contingut d’aquestes. A més, tampoc existeixen missatges de l’Alba a l’Ismael induint-lo a matar el seu pare. La fiscalia demanava almenys 22 anys i mig de presó per a la noia i 29 anys d'internament psiquiàtric per al noi.