No és complicat comprar per internet, i en algunes botigues físiques, òxid nitrós. Més conegut com el gas del riure, aquest gas sense color, d'olor dolça i de baix contingut tòxic s'ha convertit en una moda entre el jovent de França, tal com recullen diversos mitjans.

La inhalació d'aquest gas provoca que durant mig minut la persona rigui sense aturador ni motiu i fins ara era un producte que es feia servir molt en discoteques i locals d'oci durant la nit, un producte més que, sumat a l'alcohol, generava estones lúdiques en alguns ambients socials.

gas risa

Imatge d'arxiu d'una zona amb ús de gas del riure / EFE

Expansió de l'ús del gas en festes particulars

Ara, sense aquests locals oberts, el jovent ha optat per comprar el gas per internet i fer-lo servir en cases particulars, en festes organitzades malgrat els confinaments i les restriccions de la pandèmia. Es poden comprar en envasos d'alumini amb petites dosis. Els joves el posen en globus i després s'inhala.

El gas és conegut també com a gas hilarant i no sense motiu. Aquest gas té propietats analgèsiques i hilarants i si bé es fa servir en dosis adequades a la cuina i en farmàcia, ja es comencen a notar alguns dels efectes entre els joves que en consumeixen molt.

Un dels llocs on més es fa servir, segons un estudi, és a la zona de la Catalunya del Nord, a Perpinyà. I també és el lloc on més casos d'afectacions per aquest gas s'han detectat fins al moment. Un dels joves ho explica en diversos posts i articles a les seves xarxes socials, posant en relleu que pateix sorolls a les orelles, els coneguts acúfens, i que ha perdut un important percentatge d'oïda i que ha de portar audiòfons.

Pèrdua d'oïda per culpa del gas del riure

El jove detalla quins símptomes ha patit per culpa d'un ús excessiu d'aquest gas del riure i fa una crida als joves a evitar-ho, si bé l'efecte del riure del gas òxid nitrós marxa en menys de 30 segons, els símptomes físics poden perdurar durant mesos. Aquest jove assegura en els seus vídeos que podia arribar a consumir uns 30 o 40 flascons d'aquest gas durant una nit de gresca.

És una droga que provoca efectes ràpids i, sembla, que inofensius, però el riure sense sentit pot acabar amb danys cerebrals i danys físics als canals auditius.

Cécile Solal, toxicòloga, explica en una entrevista a TV3 que s'ha trobat casos de joves de menys de vint anys amb "problemes de motricitat i de sensibilitat provocats per aquest gas". A Catalunya, segons fonts sanitàries, ara mateix no hi ha cap problemàtica arrelada sobre el consum d'aquest gas.

Tot i això, la proximitat de Catalunya i les zones d'oci del nord del país amb Perpinyà sí que ha posat en alerta també a les autoritats sanitàries del nostre país. Sí que s'han detectat, en alguns punts d'oci, l'ús d'aquest gas a Barcelona i en d'altres llocs com Eivissa, però ara per ara la policia no ho veu una problemàtica instal·lada a Catalunya.

Gas Risa

Intervenció de la Policia Nacional a uns venedors, en locals d'oci, del gas del riure / Arxiu CNP

Un gas molt fàcil de trobar per internet

Però on es pot trobar aquest gas? És molt fàcil. Tenint en compte que és un producte que es fa servir en diversos sectors, i darrerament en molts restaurants, que l'han incorporat en les seves receptes d'avantguarda, poder-ne adquirir és molt fàcil. Només cal posar "comprar òxid nitrós" a Google per rebre com a resposta un seguit de botigues, a l'Estat espanyol, on t'envien a casa aquest gas, en diversos formats.

Se'n poden trobar en bombones de gran dimensió, per un cost d'entre 500 i 800 euros, i també en monodosis, en packs de 24 unitats, de 16 grams, per menys de 30 euros. Les instruccions que s'hi adjunten, per exemple a la botiga digital d'una coneguda botiga de productes d'alimentació, avisen que un mal ús pot ser perillós i que s'ha d'evitar inhalar, però no tothom fa cas. Aquesta moda pot ser molt perillosa.