Un home de 35 anys, holandès, vigilat per la policia nacional del seu país, ha portat la policia espanyola a trobar, a Amposta, la capital del Montsià, la cuina de droga sintètica MDMA més gran trobat mai a l'Estat espanyol i un dels més grans trobats mai a Europa. Des d'una nau en un polígon mig abandonat, dos cuiners, un home que feia funcions de vigilància i una dona que s'encarregava de portar-los menjar i fer altres tasques logístiques, generaven grans quantitats de droga, èxtasi en format pedra, que després, carregada en calaixeres, s’exportava cap a Holanda, on el consum és més alt i on, tot i que hi ha grans laboratoris també allà, la pressió policial ha començat a fer la vida impossible als narcos autòctons.

Aquí, a Catalunya, han trobat la manera de passar desapercebuts, amb un Codi Penal més favorable, amb un temps, també, molt millor que al seu país, i des d'on poden dissimular més l'arribada dels productes que necessiten per cuinar aquesta droga. El risc és alt, fer-ho a tanta distància —aquí el consum del MDMA, asseguren fonts de la lluita contra el narcotràfic de la policia espanyola, és baix, més centrat en consums d'oci i festes estil rave—, però al seu país n'hi ha un gran consum, i els hi acaba sortint a compte l'exportació.


La investigació va arrencar amb la identificació, a Cambrils, del líder d'aquesta branca de l'organització, un home que les autoritats d'Holanda i la Interpol havien marcat com un objectiu d'alt valor i que ja estava sota el radar també de la policia espanyola. Quan se’l va poder trobar a Catalunya, el passat mes de maig, se’l va detenir i es van fer escorcolls, també a Holanda, on es va trobar material per fabricar aquesta droga. L'home, de 35 anys, va ingressar a la presó. Mentrestant, la investigació va seguir i les unitats centrals de la Policia Nacional, especialistes en la guerra contra el narcotràfic, van poder ubicar a Amposta la nau que s'havia convertit en aquest laboratori, a l’estil més Breaking Bad, la famosa sèrie.

Laboratori a Amposta

El passat 24 de juny, dia de Sant Joan, els investigadors que seguien la pista de les persones properes al líder que quedaven a casa nostra van detectar com una dona es va reunir amb dos homes, els dos que després s'ha pogut saber que eren els cuiners. Tot i les grans mesures de seguretat que van prendre, van cometre un error: van passar per una botiga a comprar calaixeres i després van anar fins al laboratori. Van portar la policia fins a la nau clau. L'endemà es va activar un dispositiu per desmuntar el que es creia que era el laboratori des d'on cuinaven la droga, i van encertar.

El que es van trobar els investigadors superava les expectatives. Just en rebentar la porta, van quedar sorpresos de la magnitud del laboratori, amb una capacitat, asseguren, de fabricar 100 quilos de MDMA cada setmana. Estava organitzat en sis habitacions diferenciades, per cada un dels processos que necessita aquesta droga, per passar de líquid a sòlid, que és com s’acabava distribuint. És una droga que, en format de pols, estil sucre, es llepa o es barreja amb la beguda.

La droga trobada a Amposta supera el 30 milions d'euros / GRS

La policia va trobar sis reactors, destil·ladors i altres màquines destinades a la fabricació d'aquesta droga. A més, també droga ja llesta per al consum, més de 500 quilos, i també més de 700 quilos d'oli de MDMA, un producte que, tractat, hauria pogut arribar a convertir-se en una tona de MDMA en roca. Mai s'havia pogut trobar, no només un magatzem d'aquesta magnitud, sinó tampoc una quantitat tan gran d'aquesta droga ja preparada per a ser distribuïda. L’assalt del laboratori, just en el moment oportú, ha permès treure de circulació la droga i, alhora, també desmuntar la plataforma que havien instal·lat a casa nostra i que hauria pogut generar milers i milers de quilos de droga. La droga intervinguda supera els 30 milions d'euros al mercat negre.

Quatre dels detinguts, a presó

Durant tota l'operació, liderada per l'UDYCO Central de la Comissaria General de la Policia Judicial, s'han arrestat cinc persones, quatre de les quals han ingressat a la presó. El líder, l'home que va obrir la pista a la policia espanyola i que tenia vincles amb altres organitzacions criminals a Holanda, on venia la droga, i també els dos cuiners i l'home que s'encarregava de la vigilància de la nau d'Amposta. Durant la fase d'investigació es va poder saber que, abans d'instal·lar el laboratori, es van fer tasques de vigilància i de control de la zona per confirmar que era un bon lloc per ubicar-hi la cuina.

Els dos cuiners, dos homes sense gaire formació, més enllà d’haver après la recepta que uns altres homes —que no han pogut ser identificats ni arrestats— els van ensenyar, treballaven de nou a dues, cada dia. Després tornaven cap a Cambrils. No tenien cap contacte exterior fora de l'organització criminal, havien vingut des d'Holanda només a fer això i, per tal d'evitar ser descoberts, fins i tot canviaven habitualment de pis. Fonts policials han explicat que, si bé no vivien a la nau, com passa, per exemple, amb els jardiners de la marihuana, la seva situació també era precària i cobraven molt poc pel risc que assumien. La investigació segueix en marxa per acabar de dibuixar tot l'entramat d'aquesta organització i també les ramificacions cap a Colòmbia que tenia el líder detingut al Baix Camp.

És el laboratori més gran mai trobat a Catalunya i a la resta de l'Estat / GRS

La Policia Nacional ha desarticulat aquest 2025 sis laboratoris a l'Estat. L'any passat, 2024, onze. La xifra, sembla, doncs, que se superarà. Els investigadors, un dels líders en la guerra contra el narcotràfic en l'àmbit europeu, asseguren que s'ha disparat el nombre d’instal·lacions com aquestes a l’Estat, un fet molt preocupant, sobretot per la ubicació, a Catalunya, del crim organitzat. Aquesta operació, batejada com a cas Ajax, és també un missatge. La policia vol lliurar la guerra al narcotràfic internacional que troba a Catalunya la seva zona de confort, com ja passa amb la marihuana i també amb la cocaïna, ha assegurat el delegat del govern espanyol, Carlos Prieto. El bon temps, les facilitats d'entrar i sortir, i la fàcil connexió amb el nord d'Àfrica i també amb Amèrica, pels ports de València, Tarragona i Barcelona, han convertit Catalunya en un narcoparadís.

L'amenaça mediambiental

Les investigacions policials, però, també han posat sobre la taula un element que fins ara no s'havia tingut en compte. De les anàlisis fetes es constata que la droga, com també passa amb la marihuana, per exemple, no es quedava a Catalunya. S’exportava cap a Europa. Però hi ha dues coses que es queden aquí: la violència —s’ha disparat el nombre d'incidents violents relacionats amb el crim organitzat— i també l’afectació mediambiental. La producció d’aquesta droga no és innòcua.

Espectacular posada en escena de la Policia Nacional a Barcelona / GRS

Genera residus molt perjudicials per a la natura. Evidentment, no poden desfer-se’n en llocs autoritzats, i totes les restes de la fabricació acaben a la natura, sigui amb llançaments organitzats o, directament, a les canonades. El que estan convençuts els policies és que els dissolvents i la resta dels precursors que s'han fet servir per fabricar la droga —que arriben a casa nostra camuflats entre contenidors de productes químics des de la Xina i l’Índia— acaben a la natura i, per la zona, també directament al riu Ebre.

🔴 Sigues el primer a rebre les notícies d'última hora d'ElCaso.cat al teu WhatsApp. Clica aquí, és gratuït!