Què passa a l'especialitat d'investigació dels Mossos d'Esquadra? ElCaso.cat ha parlat amb diversos agents que treballen a les Unitats d'Investigació (UI) d'arreu del país per entendre què passa i com és que cada cop són més les veus que apunten a un col·lapse total del sistema d'investigació de la policia catalana i com és que cada cop hi ha més agents que opten per fer el salt a altres especialitats o destinacions.

Comencem pel començament. Què són les Unitats d'Investigació (UI)? A cada comissaria de cada comarca hi ha diverses unitats, com la de Seguretat Ciutadana (USC), que s'encarrega, entre altres coses, del patrullatge de carrer. I també hi ha la Unitat d'Investigació, coneguda en l'argot com a Codex. Són els agents que, com bé diu el nom, es dediquen a investigar delictes de l'àmbit de la comissaria, és a dir, d'àmbit bàsic, de primer nivell. Un robatori en un establiment, un robatori amb força en una casa, plantacions de marihuana o una estafa senzilla. Depenen dels caps de la comissaria comarcal i deriven els casos més complexos, pel nivell d'investigació o per la temàtica, a altres unitats superiors; siguin assassinats, que assumeix la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) de cada regió, o investigacions molt més complexes que assumeixen les unitats centrals de la DIC, des d'Ègara, el complex central dels Mossos, a Sabadell. Això, si més no, sobre la teoria. Els protocols tot ho aguanten.

Per tant, és sobre aquests agents que recauen la majoria de les investigacions dels delictes que pateixen els ciutadans d'arreu del país. I, alerten els mateixos investigadors, s'està treballant amb un nombre molt inferior d'efectius dels quals disposaven aquestes unitats a l'inici del desplegament, inversament proporcional al nombre de delictes que ara aquests agents han d'investigar. En algunes comissaries, les Unitats d'Investigació han obert 500 casos en un mes, una barbaritat, asseguren fonts dels Mossos d'Esquadra a ElCaso.cat. Però no només hi ha un augment de la delinqüència, si més no, no de manera desmesurada, sinó que aquestes unitats d'investigació bàsica també han hagut d'assumir casos que han deixat d'assumir altres unitats. Entre altres, per exemple, les Unitats d'Investigació ara assumeixen les agressions sexuals que no es queda la Unitat Central d'Agressions Sexuals (UCAS), uns delictes que abans assumia la DIC de cada regió. A més, amb el canvi del Codi Penal, el nombre d'agressions sexuals també ha augmentat.

Més investigacions, menys agents i més grans

Les Unitats d'Investigació també han d'assumir ara investigacions de crim organitzat, si bé, tal com s'havia pensat aquest sistema territorial d'investigació bàsica, no haurien de fer-ho. La DIC, territorial i central, està col·lapsada -tenen problemes semblants a tota la branca- i no assumeixen més casos, fet que obliga les UI a assumir-los, també en casos on hi pot haver organitzacions criminals com les que hi ha darrere de robatoris violents, entrades en cases o també narcotràfic. Uns casos que haurien de ser competència d'unitats centrals, no per la falta de capacitat dels agents d'UI, sinó, concretament, per aquest gran volum de feina que ja tenen les unitats d'investigació de cada comissaria amb els casos que sí que són la seva competència.

Els investigadors consultats també coincideixen que un dels problemes de la saturació de les Unitats d'Investigació és l'increment de la burocràcia interna, que ha fet que alguns tràmits que abans es podien fer de manera senzilla, ara necessitin fer-se des d'un sistema informàtic antiquat i enrevessat. Demanar una inspecció ocular als agents de la Policia Científica, que abans es feia amb només un correu, ara necessita un tràmit des d'un programa informàtic que et demana omplir camps i camps per acabar fent una petició ridícula, asseguren a ElCaso.cat els agents que cada dia es barallen amb aquests protocols i traves burocràtiques.

I si a això s'hi suma la variant de l'increment de feina amb la falta d'efectius, el còctel és molt perillós. Casos on hi podria haver línia d'investigació queden sobre la taula i no es poden treballar, i s'opten per prioritzar, per ordres dels caps de les comissaries, casos que tenen més afectació sobre la societat. El sistema actual de les Unitats d'Investigació aboca els agents a treballar als despatxos, rere ordinadors, a resoldre casos i no sortir al carrer a investigar i fer detinguts. Algunes UI no tenen temps ni de sortir a enxampar els dolents. Quan els identifiquen, ho pengen a la base de dades i són les unitats de seguretat ciutadana, quan els identifiquen, qui els detenen. Si bé acaben sent arrestats, és cert que tarda molt més temps a resoldre's el cas i els sospitosos estan més temps al carrer -i poden seguir cometent delictes.

Especialitat no atractiva per als agents

Evidentment, aquest model no fa atractiu per als agents més joves fer el pas a investigació. I la conseqüència és fàcil de preveure. Si no hi ha relleu, les plantilles d'investigació, que van acumulant vacants i ningú que les rellevi, es van fent grans. La mitjana ja és de 45-50 anys, segons han explicat des de diverses unitats a ElCaso.cat, sobretot a les UI de fora de la ciutat de Barcelona. I clar, cal sumar-hi també els problemes derivats de l'edat -i segones activitats, que impedeixen a alguns agents fer guàrdies o horaris nocturns-, que encara minven més aquestes ja complicades plantilles d'investigadors. I com és que costa trobar gent que vulgui especialitzar-se en investigació? La resposta és prosaica però evident. "Tot policia algun cop o altre ha volgut ser investigador", explica un dels comandaments consultats. Però ara aquesta especialitat ha deixat de ser atractiva per la feina, pels horaris i també pel sou. Els patrullers, si fan nits i compareixen en judicis tenint setmanes de festa, tenen molt millor sou que els investigadors. El crit d'alerta és real. Els investigadors més veterans i amb més experiència veuen que no hi ha relleu, molts ja fent números per saber quan es podran jubilar, i sense cap nova fornada d'investigadors a qui transferir un coneixement que ni s'ensenya a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC) ni s'aprèn omplint formularis i camps de text davant d'un ordinador.

Diversos dels investigadors consultats per ElCaso.cat confirmen que l'especialitat està a l'UCI i que des de la direcció política i policial s'ha oblidat des de fa molt temps la investigació, sobretot la bàsica, la del dia a dia, amb la qual els ciutadans topen i han de resoldre els problemes que més pateixen els veïns dels pobles, barris i ciutats del nostre país. "Els que quedem seguim per vocació, però més d'un dia he pensat buscar una destinació menys exigent i millor remunerada", sentencia un investigador que s'ha dedicat tota la vida a aquesta especialitat. A més, ara per ara, no hi ha cap concurs publicat per renovar places en aquestes unitats, tot i que l'antiga Prefectura l'havia preparat. Ara per ara, segons ha pogut saber ElCaso.cat està previst aquest concurs per al segon trimestre de 2025. 

No s'omplen els oferiments

Els investigadors consultats i també els sindicats demanen canvis estructurals a l'especialitat abans que sigui massa tard. Des de SAP-FEPOL, per exemple, han analitzat el cas de la comissaria de l'Hospitalet de Llobregat, una unitat que ha arribat a una "situació límit" que requereix una "actuació urgent", segons el sindicat policial. Creuen que falten uns quinze agents dels quals actualment hi ha destinats en aquesta unitat d'investigació que en un mes rep 500 casos. L'últim cop que es va fer oferiment de places a la UI de l'Hospitalet, de set vacants, només una persona s'hi va presentar, un fet que avala totes les reivindicacions recollides en aquest article per part d'investigadors de diversos punts del país.

En altres comissaries va passar el mateix i el concurs de la família d'Investigació encara va deixar alguns destins amb menys efectius (Unes 190 places van quedar desertes). La majoria de sindicats reclamen la creació d’un grup de treball específic, que apunten que la pujada de nivell del darrer acord no ha arreglat totes les mancances que té aquesta especialitat i demanen posar-hi remei abans que sigui massa tard. "Si no hi ha millores en l'especialitat, en el nou concurs encara hi haurà més vacants", apunten des del sindicat SEGCAT.

🔴 Sigues el primer a rebre les notícies d'última hora d'ElCaso.cat al teu WhatsApp. Clica aquí, és gratuït!