Una bona sorpresa dels Mossos d’Esquadra a Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat) quan anaven a desmantellar el que creien que era una macroplanatació de marihuana. No és el primer cop que passa, però ara feia temps que no es coneixien casos d’aquests. Semblava que fabricar criptomonedes ja no sortia a compte, però si punxes la llum, sembla que encara sí. Agents de la Unitat d’Investigació de Martorell, en una de les moltes investigacions que fan per desmantellar una de les nombroses plantacions de marihuana d’interior que hi ha per tot el país, van arribar a una nau, que si bé hauria d’estar tancada i sense activitat, s’havia detectat que tenia un consum molt elevat d’electricitat. En el 99% d’ocasions que els Mossos, amb els informes de les companyies elèctriques, descobreixen aquests desajustos, acaben desmantellant una plantació de marihuana.
La investigació va arrencar el mes de novembre, i els Mossos no només van detectar que hi havia un consum elevat d’electricitat. També van detectar que, des de l’exterior, es podien sentir màquines elèctriques en funcionament. El consum era molt elevat, fins i tot superior al d’una plantació de marihuana normal, fet que va fer pensar als Mossos que eren davant d’una plantació molt important, com algunes que s’han trobat, amb maquinària molt especialitzada, per aconseguir grans rendiments d’aquesta droga. Les investigacions policials, si bé havien arrencat com una possible desarticulació d’un delicte de salut pública, es va haver d’encarar, i els seguiments i vigilàncies que es feien a l’antiga nau van descartar que fos una plantació de marihuana, però no van poder saber què s’hi amagava.
Una estafa de més de 300.000 euros
Dimecres passat, després de rebre l’autorització judicial, els Mossos van accedir a la nau i van trobar-se amb una granja de criptomonedes en marxa. Desenes d’aparells connectats de manera irregular a la xarxa elèctrica estaven generant, amb ordinadors i targetes gràfiques, aquest tipus d’actius digitals de moda. Es van poder localitzar i intervenir 380 aparells miners amb transformadors connectats de manera fraudulenta a la xarxa. Els Mossos tenien localitzat l’home que cada dia entrava i sortia de la nau, un home de nacionalitat xinesa de 39 anys, i va ser detingut per un delicte de defraudació del fluid elèctric. Segons els tècnics de les companyies elèctriques, l’estafa que havia fet l’home punxant la llum podria superar els 300.000 euros.
Cal recordar que la mineria no és un delicte, tot i que s’ha de fer pagant la llum que es gasta. En aquest cas, com que l’electricitat que es feia servir s’aconseguia de manera il·legal, els agents van detenir l’home. Tot el material comissat serà analitzat per especialistes del cos de Mossos d’Esquadra per a descartar altres possibles delictes comesos, més enllà de l’estafa amb l’electricitat. Tot i tenir antecedents, i estar en una fase molt inicial de la investigació, l’home va ser entregat al jutge de guàrdia, que el va deixar en llibertat amb càrrecs.