L'assassinat de la Betty Arteaga, la dona de 52 anys de nacionalitat colombiana que va aparèixer morta en un pis de Creixell (Tarragonès), es va gestar dies abans de ser descobert. El seu botxí, la seva parella, Manuel Ruiz, de 56 anys i de nacionalitat espanyola, la va assassinar de dos trets i la va tenir morta en una habitació fins que aquest dilluns agents de la Policia Local de Creixell i els Bombers hi van entrar per la finestra d'un dels balcons del segon segona que donen al carrer d'Adrià.

Desapareguda des de dijous

Des de dijous passat que la dona no havia anat a treballar en una botiga de Torredembarra (Tarragonès). No havia avisat a ningú. Tampoc la seva família en sabia res de res. Anaven passant les hores i amigues d'ella i familiars de la dona van començar a moure fils per poder-la localitzar. Tot i les diverses trucades, les gestions van ser inútils. Finalment dilluns al vespre, després de poder parlar amb la mare del Manuel, la policia va decidir entrar al pis i es va trobar la macabra escena.

A l'interior s'hi van trobar, en dues habitacions diferenciades, els cossos de la dona i de l'home. Ella tenia dos trets de pistola i estava tapada amb un llençol blanc. Ell tenia un sol tret i una arma al seu costat. El primer incident que van obrir els Mossos d'Esquadra i que van enviar a la sala de coordinació ja donaven per fet que es tractava d'un crim de violència masclista.

Crimen Machista - Creixell ACN

Imatge del bloc de pisos on va ser assassinada la Betty, a mans de la seva parella, en Manuel / ACN

Les portades tapades per evitar l'olor del cadàver

Tot i que l'home no tenia antecedents per aquests delictes ni existien denúncies prèvies entre la parella, la distribució dels cadàvers i també les informacions que havien recollit els agents les hores abans no van deixar gaire espai al dubte. Un dels fets que van confirmar que es tractava d'un crim va ser com estava l'habitació on va ser trobada la dona.

Segons fonts de la investigació, Manuel Ruiz va tapar les portes de l'habitació on estava el cadàver de la dona amb precinte per evitar que l'olor pogués alertar als veïns i també per ell poder seguir fent vida al pis.

Les proves forenses ho hauran de confirmar, però tot sembla indicar que entre dijous i divendres va matar la dona. El cadàver va estar com a mínim quatre dies a l'habitació. Tot i els plàstics que va posar a la porta, l'home també va encendre encens per dissimular l'olor que cada cop era més forta. La policia va trobar altres espelmes i productes d'encens per evitar la pudor.

L'home es va matar el dilluns a la tarda

El darrer cop que es tenen notícies de l'home va ser aquest mateix dilluns, poques hores abans de l'entrada de la policia al pis del carrer d'Adrià. És per això que els investigadors de l'Àrea d'Investigació Criminal (AIC) del Camp de Tarragona creuen que l'home es va matar a ell mateix aquest dilluns al vespre, abans de dos quarts de deu, quan van entrar els Bombers i la Policia Local al pis.

Les especulacions sobre què va portar a Manuel a executar d'un tret al cap a la seva parella tenen, ara, poc sentit. Un crim com aquest, d'aquesta xacra que és la violència masclista, no té explicacions ni mòbils que la facin comprensible. L'alcalde de Creixell, Jordi Llopart, va explicar que havien rebut trucades de familiars de la dona explicant que tenia un amant, i que aquest podria saber alguna cosa de Betty, i també d'un enfrontament d'uns clients de Manuel, que es dedicava a la construcció, per una possible estafa.

El camí més covard

Pressionat pel deute de més de 40.000 euros que li reclamaven o per haver descobert una relació sentimental amb una tercera persona va optar pel camí més dolorós per la dona i el més covard per ell. Va matar-se amb la mateixa arma que havia matat la seva parella.