"La solució no és tancar el mercat legal". Avui, a Canovelles, el mercat no sedentari més antic del país, no es parla de res més. És l'últim diumenge que es podran instal·lar els 300 paradistes que tenen llicència per vendre roba i fruita a tocar del riu Congost. L'Ajuntament de Canovelles, després de perdre el control de la situació, ha decidit tirar pel dret i tancar tot el mercat, sense distingir entre les persones que paguen llicència -i IVA, autònoms i altres despeses- i les que tenen parades il·legals o "pirates", venent objectes recollits de contenidors o productes falsificats, sobretot samarretes de futbol, vambes i bosses de mà.

"Paguem justos per pecadors", explica l'Enrique, un home que fa gairebé vint anys que participa en aquest mercat, que avui diu adeu. Tot i que el consistori d'aquest municipi del Vallès assegura que la mesura és temporal, no hi ha cap data prevista per a la reobertura, ni tampoc s'ha aclarit quina és la intenció d'Emilio Cordero, del PSC, amb aquesta paralització del mercat. L'Enrique, com la resta de paradistes, no entén res: "La solució seria fer complir les ordenances i no deixar posar parades a qui no paga llicència -jo pago 1.500 euros l'any-, en lloc de fer-nos fora a tots", assenyala a ElCaso.cat, mentre acaba de muntar la parada i estira la roba que ven.

La mesura, que des de l'Ajuntament asseguren que és temporal, no agrada a ningú / GRS. 

Un informe dels Mossos d'Esquadra va alertar l'Ajuntament de Canovelles sobre el creixement del mercat paral·lel, que feia anys que havia estat ignorat. Al llarg de desenes de metres, gairebé 200 venedors ambulants estiren les mantes per vendre productes falsificats. La indecisió política del consistori i la incapacitat policial han portat ara a aquesta mesura dràstica, que no agrada a ningú, tampoc als veïns que viuen a prop del mercat. L'informe de la Regió Policial Metropolitana Nord i la comissaria de Granollers destaca el perill en cas d'una intervenció o d'una situació d'emergència, ja que el desplegament dels manters al carrer dificultaria una evacuació ordenada i podria generar aldarulls d'ordre públic.

Tancar el mercat, la pitjor opció possible

El consistori ha optat per aquesta solució radical, prohibint el mercat i, suposadament, obrint una via de diàleg amb els paradistes -que aquest dilluns faran una manifestació davant de l'Ajuntament de Canovelles- però sense haver intentat frenar el mercat il·legal per preservar els interessos dels venedors legals d'un mercat històric. Des de 1967, venedors de fruita i verdura, inclosos alguns pagesos de la zona, venen en aquest mercat, que el proper diumenge 3 de novembre ja no es farà.

Per tot el mercat s'han pogut veure cartells de rebuig al tancament / GRS. 

Els paradistes lamenten la falta de determinació dels polítics de Canovelles en fer complir les ordenances i haver permès arribar a aquesta situació. En altres llocs on també es fan mercats semblants, el consistori, amb la col·laboració de la Guàrdia Civil i els Mossos d'Esquadra, aplica protocols per evitar la venda de productes falsificats i controla i expulsa les persones que no tenen llicència per vendre. "Aquí han faltat collons i ara és massa tard", insisteix l'Enrique. Clients i altres venedors opinen el mateix, recollint signatures tot i saber que no servirà de gaire. "Cridar o cremar coses, els polítics no entenen res més", apunta una veïna habitual del mercat legal a ElCaso.cat. Ara, haurà d'anar a Granollers -on el mercat és els dijous- o a Bellavista els dimecres, però allà la fruita és més cara, adverteix. Cada dissabte, entre 15.000 i 20.000 persones passen per aquest mercat, amb una afluència constant de cotxes i gent durant tot el matí. Els bars de la zona -i els que només s'instal·len els diumenges, amb xurros i xocolata calenta- bullen.

Manters per tot el carrer

Aquest diumenge, els Mossos han desplegat dos equips d'ordre públic de l'ARRO, amb ordres clares de no intervenir. Es van desplegar per si es generava algun incident. Els manters no van començar a muntar fins més tard del que és habitual, dubtant de si la policia els faria fora. Quan van veure que ningú els diria res, com els darrers mesos, van desplegar les mantes al llarg del carrer. "Si ens fan fora, haurem d'anar a Barcelona", comentava un d'ells, mentre posava una samarreta falsa de Lamine Yamal en una bossa, després de cobrar-la.

Uns 200 venedors de top manta es reuneixen en aquest punt cada diumenge, venint en cotxe o tren des de diferents punts de l'àrea metropolitana. Algunes dones subsaharianes s'encarreguen de la logística, repartint menjar i beguda entre els venedors. Aquesta convivència amb la venda ambulant, malgrat ser suposadament un delicte contra la propietat intel·lectual, ha estat ignorada per la policia local, la Guàrdia Civil i els Mossos d'Esquadra. I ara ho pagaran els venedors que paguen llicència, com l'Enrique. "Si no han sabut arreglar aquest problema, poden gestionar bé la ciutat? Jo crec que no, i que els veïns en prenguin nota", conclou mentre acaba d'ordenar calçotets i mitjons.

Els paradistes legals conviuen amb centenars de top manta cada diumenge / GRS. 

Els paradistes el dia 3 intentaran obrir el mercat

Els paradistes legals, els venedors de brossa i els top manta tenen clar que diumenge vinent, 3 de novembre, tornaran a Canovelles. "Ja veurem què passa", diuen alguns dels companys de l'Enrique. "No han fet fora els pirates, ens faran fora a nosaltres?". Segons ha pogut saber ElCaso.cat, es prepara un dispositiu de seguretat per fer complir les ordres de l'ajuntament i evitar que el mercat es torni a muntar. Hi haurà reforç d'equips d'ordre públic per evitar incidents. Què passarà, el temps ho dirà. De moment, els paradistes, amb cartells i boca-orella, expliquen a tothom la situació. Molta gent ja ho havia llegit a la premsa, però no s'ho acabava de creure. Una dona, amb una samarreta feta a mà que reclama que no es tanqui el mercat. "Quan ho vaig sentir vaig pensar, ja era hora que fessin fora els top manta i els venedors il·legals, però es veu que ho tancaran tot. Jo només compro aquí. On aniré ara? No té cap sentit". "Paguem policia i polítics per això?", apunta una altra dona. La polèmica a Canovelles està servida.

Una dona reclama que no es tanqui el mercat amb un missatge escrit a mà en una samarreta / GRS

🔴 Sigues el primer a rebre les notícies d'última hora d'ElCaso.cat al teu WhatsApp. Clica aquí, és gratuït!