Els Mossos d'Esquadra van denunciar el passat 28 de juny al propietari d'una finca del Pla de Santa Maria, a l'Alt Camp, per transportar tres xais de manera irregular, incomplint diverses normatives de salut pública i de benestar animal. A més, els agents van poder comprovar que la masia funcionava com una explotació ramadera que mancava els documents necessaris per acreditar la seva legalitat, i on els animals vivien en condicions que no garantien les normatives sanitàries vigents a casa nostra. Durant les darreres setmanes hi ha hagut un augment significatiu del transport i l'explotació il·legal d'ovelles a causa de la celebració de l'Eid al-Adha, o Festa del Sacrifici, una de les festivitats de la religió musulmana més importants.

Tradicionalment, durant aquestes celebracions se sacrifiquen xais, rememorant l'episodi de l'Alcorà en el qual Abraham va estar a punt de sacrificar el seu fill per ordre de Déu. La majoria de les comunitats musulmanes establertes a Catalunya compleixen amb les normatives veterinàries a l'hora de dur a terme el ritual, però, com s'ha demostrat aquests dies, no sempre és així.

Animals sense identificar i transports il·legals 

Els agents van observar com l'home sortia d'una finca amb tres corders transportats en un remolc metàl·lic, lligats de potes i sense cap mesura de seguretat. La patrulla li va aturar, i com que no va poder presentar la documentació requerida per acreditar que tenia permís de transport d'animals vius, va quedar denunciat de manera administrativa. La masia d'on sortia va resultar ser de la seva propietat, i l'home tenia desenes d'ovelles sense identificar, llistes per a ser venudes i sacrificades durant la Festa del Xai

Davant el risc que suposa sacrificar els animals de manera irregular, els agents van avisar al Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que es va fer càrrec dels animals, i van clausurar l'explotació ramadera del denunciat. Complir amb la normativa mediambiental vigent és crucial per a garantir unes condicions dignes per als animals, i permet que es compleixi una seguretat alimentària per a la ciutadania.