Nou cop contra les bandes llatines a Catalunya. La Policia Nacional i la Guàrdia Civil, en una operació conjunta, han desarticulat una organització criminal internacional acusada d'estafar 429.000 euros pel mètode SIM Swapping. Els agents han realitzat catorze escorcolls a Tarragona i diversos punts de l'àrea de Barcelona, a més de quatre a Suïssa, als quals han intervingut un subfusell, quatre escopetes i tres pistoles detonadores. Segons han explicat fonts policials a ElCaso.cat, s'han detingut 16 persones, la majoria membres dels Trinitarios, de nacionalitats albanesa, espanyola, dominicana, equatoriana, veneçolana i hondurenya.

 

Els escorcolls policials, que majoritàriament s'han produït a la capital catalana, han estat força distribuïts. Tal com han apuntat les mateixes fonts a aquest mitjà, set entrades s'han realitzat a Barcelona i s'han detingut nou persones, uns altres tres escorcolls amb tres arrestats han estat a l'Hospitalet de Llobregat, dos més amb dos detinguts a Badalona, un i un a Terrassa i una entrada més amb detenció única a Tarragona ciutat. D'altra banda, quatre individus més han estat detinguts a Suïssa. Tots ells estan acusats de pertànyer a una organització criminal amb la qual van realitzar transferències bancàries fraudulentes i van usurpar la identitat d'almenys un centenar de víctimes.

Investigació a la costa catalana per estafes dels 'Trinitarios'

L'operació conjunta de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, que va arrencar el desembre de 2021, es va centrar en la investigació de persones vinculades a l'organització juvenil Trinitarios, principalment a les ciutats de Tarragona i Barcelona, ampliant-se aquesta última a poblacions del seu cercle d'influència. Els arrestats obtenien grans sumes de diners mitjançant estafes informàtiques, que posteriorment transferien a membres de la banda assentats a Suïssa. Inicialment, es van identificar unes trenta víctimes, les dades personals i bancàries de les quals van ser obtingudes a través del codi maliciós instal·lat als seus equips informàtics. Però, com actuaven?

Els arrestats tenien un modus operandi molt marcat, habitual en aquestes bandes llatines assentades a Catalunya, i realitzaven portabilitats no consentides de línies telefòniques, obtenint així noves targetes SIM que controlaven. Així, interceptaven les comunicacions bancàries de les víctimes i accedien als seus fons mitjançant els codis de verificació bancària enviats per SMS. Tot i que no quedava aquí la cosa, perquè també obrien nous comptes utilitzant la identitat de les víctimes, donant-se suport en documentació falsa i persones interposades, per després transferir les quantitats defraudades i amagar-les en comptes que es trobaven sota control de l'organització, principalment a Suïssa.

Més d'un milió d'euros a Suïssa i un centenar de víctimes

Policia Nacional i Guàrdia Civil han aconseguit realitzar la traçabilitat de diversos comptes bancaris i criptoactius per més d'un milió d'euros a comptes de Suïssa i han confirmat que els detinguts van usurpar la identitat de, almenys, cent persones. D'altra banda, es va poder activar en les últimes transferències, bloquejant el traspàs de diners a bancs helvètics per valor de 95.000 euros.

Durant les investigacions, centrades a la costa catalana, tot i que dirigides pels Jutjats de Primera Instància i Instrucció número 4 de Burgos i número 4 de Plasència (Càceres), es van intervenir vuit línies telefòniques, dispositius de camuflament de veu i altres equips electrònics. Els 16 detinguts a Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Badalona, Terrassa i Tarragona, així com els quatre de Suïssa, estan acusats dels delictes d'estafa, blanqueig de capitals, falsedat documental, falsejament d'identitat, revelació de secrets i pertinença a organització criminal.

🔴 Sigues el primer a rebre les notícies d'última hora d'ElCaso.cat al teu WhatsApp. Clica aquí, és gratuït!