La temuda banda llatina Dominican Don't Play (DDP) ha rebut un dur cop que li ha costat la detenció a 19 membres de la banda, entre ells dos alts càrrecs, així com a nou hackers que, mitjançant estafes a Internet, finançaven l'organització. La Policia Nacional ha detingut a un total de 66 persones a Madrid i voltants relacionades amb els DDP, en una macrooperació contra les bandes llatines que portava mig any en curs. L'esmentada macrooperació ha revelat que els DDP, juntament amb diversos hackers internacionals, han estat estafant més de 50 persones, aconseguint un botí d'uns 500.000 euros.

Les bandes llatines són una de les problemàtiques més grans a què s'enfronten diferents ciutats espanyoles, amb especial incidència en la Comunitat de Madrid i la mateixa capital. En els últims mesos, la capital ha registrat un total de quatre assassinats lligats amb l'activitat de les bandes llatines, així com múltiples incidents i baralles entre aquestes, la qual cosa genera un clima de tensió i inseguretat. Ara, amb aquesta macrooperació que ha suposat una dura estocada a les activitats il·lícites d'una de les bandes més temudes, la Policia Nacional ha aconseguit descobrir els entramats amb què aquestes organitzacions criminals es financen.

L'aliança entre els bergants de DDP i els hackers ha aconseguit estafar mig milió d'euros

La investigació va començar a començaments d'any, quan els agents de la Policia van detectar que la banda DDP havia construït un entramat amb què finançar-se de manera il·lícita. Després d'aliar-se amb diferents hackers, que eren els encarregats de cometre les estafes mitjançant mètodes de phishing, els pandillores obrien comptes bancaris, on ingressaven els diners estafats, que servien per finançar l'organització. Les estafes orquestrades pels hackers han afectat un total de 59 persones del voltant d'Espanya, i la xifra dels diners estafats ascendeix fins al mig milió d'euros, dels quals un 30% es destinava íntegrament als Dominican Don't Play. L'aliança entre els membres dels DDP i els hackers, que són de nacionalitat estrangera (la majoria, d'origen brasiler), segons els investigadors, va sorgir quan alguns d'ells es van conèixer a la presó o en centres de menors. Els investigadors de la Policia Nacional asseguren que aquest mètode "externalitzat" de finançament, que ha acabat convertint-se en una de les principals fonts de finançament, ha sorgit arran del creixement de la banda, tant en integrants com en activitat delictiva.

Si bé les bandes llatines continuen finançant-se amb el seu tradicional mètode, és a dir, a partir de la delinqüència i del pagament de quotes, les noves tecnologies han permès a aquests grups criminals explorar noves formes de finançament, les quals resulten també més discretes. En aquesta ocasió, els hackers aliats amb els DDP, utilitzant els coneguts mètodes d'estafa del phishing i el smishing, aconseguien suplantar la identitat de les seves víctimes i accedir als seus comptes bancaris, per posteriorment buidar-los i deixar que les "mules" ingressessin els diners en els nous comptes creats; també efectuaven compres amb targetes de crèdit i treien els diners en efectiu des dels caixers automàtics. La xifra total estafada, que és d'uns 500.000 euros, es destinava en un 30% a la banda, i en un 70% a les arques d'aquesta.

La Policia Nacional ha detingut dos alts càrrecs de la banda llatina

Els agents de la Policia Nacional han confirmat que, entre els 66 detinguts, es troben nou hackers i 19 membres provats dels DDP, dos dels quals són alts càrrecs que es trobaven en el grup ( o "cors") d'Embajadores, un dels més violents. En total, la Policia ha realitzat 19 registres, entre Embajadores, Madrid, Argüelles, Alcobendas, Ciutat Lineal, Pozuelo de Alarcón i Leganés, en els quals, a més de les detencions, s'han intervingut dues pistoles, tres escopetes, cinc matxets, diners en targetes i efectiu, així com documentació de la banda.

Els menors que van assaltar una sidreria, detinguts en la macrooperació

La Policia Nacional, amb aquesta macrooperació, ha aconseguit també desarticular-ne un dels primers grups de menors dels DDP, conegut com a Pals de la Frontera, i que estava controlat pels membres del grup d'Embajadores. Entre els detinguts es troben, precisament, els dos bergants menors d'edat que, el mes de juny passat, van irrompre a la sidreria madrilenya El Tigre armats amb una pistola i disposats a matar un dels cambrers, que antigament era un trinitari, la seva banda rival.