La Policia Nacional ha detingut 40 persones després de tretze entrades i registres a domicilis de Madrid, Sevilla i Guadalajara, acusades de pertinença a organització criminal, estafa bancària, falsificació documental, usurpació de la identitat i blanqueig de capitals. Segons han informat des de l'institut armat, els detinguts conformaven l'estructura financera de la perillosa banda juvenil dels Trinitarios, amb la qual van obtenir més de 700.000 euros fent servir els mètodes del phishing i del smishing per apoderar-se dels diners de manera il·legal. Aquesta actuació suposa un cop molt dur contra aquest grup criminal, que ha perdut la seva principal font d'ingressos.

Amb aquests diners pagaven els seus advocats

Durant els escorcolls s'han confiscat més de 5.000 euros en metàl·lic, 53 targetes bancàries robades, nombrós material informàtic i llistes amb més de 300.000 noms pertanyents als clients que estafaven. Amb els diners obtinguts d'aquestes pràctiques pagaven els honoraris dels advocats dels membres del grup que havien ingressat a presó, invertien en la compra de droga que després revenien i adquirien armes que feien servir durant els enfrontaments amb altres grups rivals. Tot el que sobrava es destinava a la compra d'immobles a la República Dominicana; a hores d'ara els investigadors estan treballant, en col·laboració amb cossos policials internacionals, per localitzar i recuperar tots aquests béns.

Ciberdelinqüents especialitzats

La investigació va començar quan els agents de la Unitat Central de Ciberdelinqüència i de la Brigada Provincials d'Informació de Madrid va detectar que alguns dels membres identificats dels Trinitarios estaven fent servir unes targetes bancàries sostretes de manera il·legal per a la compra de criptomonedes. Les perquisicions van revelar que la banda havia adquirit els serveis de diversos hackers especialitzats en un software molt concret que monitorava en temps real les dades bancàries privades de les víctimes, la qual cosa facilitava els fraus de phishing i smishing.

Els ciberdelinqüents creaven pàgines falses que simulaven ser les de les entitats financeres de cada client. Posteriorment, enviaven un SMS a cada víctima informant d'un suposat problema de seguretat, amb un enllaç que els redirigia a la pàgina falsa, quedant-se amb les credencials bancàries d'aquestes persones. Amb això les era molt fàcil demanar préstecs immediats i vincular les targetes de crèdit al moneder virtual del qual disposaven.

A més dels diners i del material informàtic trobat durant els escorcolls, els agents també han requisat eines per a l'obertura forçada de portes i finestres, així com documents relacionats amb l'estructura interna dels Trinitarios.