Nova operació contra l’entorn de les bandes del narcotràfic instal·lades a Catalunya. Els Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional han detingut diverses persones que estaven relacionades amb la venda de material de plantacions de marihuana que, prèviament, havia estat requisat en intervencions policials. 

Després de l’autorització judicial per a la destrucció del material -ventiladors, llums, etc.-, els Mossos entregaven al material a l’empresa Tarragonesa de Hierros y Metales, que en lloc de destruir-ho, falsificaven els registres i ho revenien altre cop a les màfies de la marihauna. La investigació ha portat a terme entre l’Àrea d’Investigació Interna de la Divisió d’Afers Interns (DAI) dels Mossos d’Esquadra, per la implicació en la trama de diversos agents dels Mossos, i també conjuntament amb agents de la Policia Nacional.

Els detinguts relacionats amb l’empresa dedicada a la recuperació de metalls és de Tarragona i disposa de diverses naus al polígon de Francolí. S’han detingut el propietari de l’empresa, un altre empresari de Viladecans i també dos treballadors de l’empresa de Tarragona, un dels quals és un caporal dels Mossos d’Esquadra en excedència que actualment feia les funcions d’apoderat de la societat.

Tarragonesa revenia el material confiscat als narcos

Segons les investigacions fetes per la policia catalana, Tarragonesa es dedicava a la venda del material intervingut judicialment que es recollia quan la policia desarticulava plantacions de marihuana interiors arreu del territori. L’empresa en qüestió era requerida habitualment per les unitats d’investigació de les comissaries de tot Catalunya i forces i cossos de seguretat de l’Estat per donar suport en les intervencions judicials contra les plantacions de marihuana interiors. D’aquesta manera, s’encarregava de desmuntar les plantacions, recollia tots els sistemes d’aires condicionats, llums tèrmics i plafons LED i ho traslladava a les seves naus en qualitat de dipòsit judicial fins que el jutge autoritzés la seva destrucció.

 

Lluny de destruir-ho, el material tornava a aparèixer a les plantacions de marihuana de Catalunya. L’Àrea d’Investigació Interna de la DAI va comprovar que el material recollit per aquesta empresa es venia i es distribuïa a terceres persones i, en molts casos, tornava a formar part de noves plantacions de marihuana d’arreu que tornaven a desarticular per Catalunya. Presumptament, els responsables de les empreses intervingudes també falsificaven l’ordre de destrucció del material que entregaven als Mossos i al jutjat.

De la revenda del material -es desconeix quants cops havien venut el material i l’havien després tornat a recuperar quan els Mossos desarticulaven les plantacions- s’obtenia un gran benefici econòmic. El material que es fa servir en aquestes plantacions normalment són aparells d’un alt valor econòmic, el qual venien a un preu més baix de mercat. A vegades els clients eren directament cultivadors de plantacions de marihuana.

Tarragonesa2

Imatge d'arxiu d'una de les furgonetes de l'empresa que revenia, presumptament, el material confiscat / ElCaso.cat

Durant la investigació els agents van sospitar dels responsables de l’empresa, ja que recollia, transportava i emmagatzemava sempre els aparells amb molta cura per evitar danys que impedissin la seva posterior revenda. Un cop classificat el material de les plantacions i revisat, es guardava en una segona nau que tenien a Tarragona, sense logotips de l’empresa, i allà es revenia directament als grups de narcotraficants dedicats al conreu de la marihuana. 

Diversos detinguts a Tarragona, entre ells un agent dels Mossos

Després de mesos, els Mossos van explotar ahir a Tarragona i Cunit la investigació amb la detenció de les quatre persones, totes de nacionalitat espanyola. Un dels detinguts és un caporal dels Mossos d’Esquadra en excedència.

En les entrades es va localitzar material intervingut en operatius de diversos cossos policials que ja estava preparat per a la seva venda i que hauria d’haver-se destruït o que estava en dipòsit judicial. En total, es van trobar més de 400 aires condicionats, 850 plafons de llums al·lògens, 130 plafons de llums led i més de 3.200 balestres sense focus. També es va intervenir altre material necessari per instal·lar plantacions de marihuana interiors.

Tarragonesa

Imatge de l'empresa de Tarragona, intervinguda pels Mossos / ElCaso.cat

Internament, els Mossos han demanat a totes les seves unitats d’investigació i a l'UCE, Unitat Central d’Estupefaents, que posin en coneixement del jutge Diego Alvarez de Juan, el 3 Reus, que és qui ha portat el cas, totes les confiscacions de materials de plantacions on van participar els treballadors de l’empresa Tarragonesa.

També volien vendre marihuana

El propietari de l’empresa també està detingut per un delicte contra la salut pública, ja que els investigadors van descobrir que un servei policial li havia deixat en dipòsit un gran carregament de marihuana perquè el destruís i els hi fes arribar l’acta de destrucció. En comptes de fer-ho, va intentar processar la marihuana per vendre-la al mercat il·legal amb què hauria obtingut un benefici d’uns 200.000 euros, però no ho va aconseguir perquè la droga es va fer malbé.

Tres agents dels Mossos detinguts

En una de les derivades d’aquesta investigació, els Mossos d’Esquadra també van detenir dimarts tres agents del grup antidroga de la Unitat d’Investigació de Tarragona per malversació de cabals públics i revelació de secrets. Segons consta a la peça separada oberta pel superjutge de Reus, els tres investigadors dels Mossos es van quedar diners procedents d’una intervenció policial en la qual havien participat i que haurien d’haver lliurat a l’autoritat judicial. Un dels detinguts també està detingut per un delicte de revelació de secrets. 

Segons la investigació, aquest mosso extreia informació de les bases de dades policials i també utilitzava la informació sobre futurs dispositius policials contra el tràfic de drogues i les facilitava a persones relacionades amb el crim organitzat. Aquesta revelació de secrets hauria perjudicat diverses investigacions que estaven duent a terme els Mossos d’Esquadra arreu del territori, segons les investigacions fetes per agents de la DAI.