Barcelona cada cop sembla més un hub de la delinqüència global. A més de l'autòctona o la que actua pels carrers de la ciutat, alguns delinqüents també s'instal·len a casa nostra per controlar organitzacions criminals arreu del món. És el cas d'una dona de 44 anys de nacionalitat brasilera que ha estat detinguda aquesta setmana per la Policia Nacional a Sarrià, a Barcelona, acusada per les autoritats del Brasil de coordinar una organització dedicada al tràfic d'éssers humans.

La dona controlava des de Barcelona una xarxa de prostitució de dones que una banda reclutava al Brasil i que eren traslladades al Qatar, on eren obligades a fer treballs sexuals sota el control de l'arrestada a Sarrià. La dona gestionava les dones a través de contactes telefònics, correus electrònics i aplicacions de comunicació i també s'encarregava de liderar la logística dels viatges de les prostitutes.

La Policia Nacional la va localitzar a Sarrià, a Barcelona

Des del mes de febrer de l'any 2020 que la Policia Nacional de Barcelona seguia la pista a la dona, després de rebre informació de l'oficina de la Interpol a Espanya que la policia brasilera estaven preparant una ofensiva contra la banda de la dona i que es demanaria la detenció d'alguns dels líders per tal de ser extradits al Brasil. D'aquesta xarxa de tràfic d'éssers humans només un dels objectius estava localitzat a l'estat espanyol, aquesta dona que la policia va trobar en un pis de Sarrià, a tocar de la Via Augusta.

Imatge de la dona detinguda per la Policia Nacional a Sarrià / CNP

Aquest 27 d'abril, dia de la Mare de Déu de Montserrat, les autoritats brasileres van demanar fer efectiva la detenció i agents de la unitat d'escapolits de la Policia Nacional la van detenir a Sarrià, quan sortia de casa seva.

S'encarregava del traslladat de les dones a Doha, al Qatar

Els fets pels quals aquesta persona era buscada per les autoritats brasileres es van produir entre el mes de febrer de 2017 i finals de 2020.

La detinguda controlava des d'Espanya l'exercici de la prostitució de dones que eren captades al Brasil i traslladades a Qatar, exercint aquest control a través de contactes telefònics, correus electrònics i aplicacions de comunicació. També s'encarregava de la logística inherent a aquesta activitat, com la recepció i allotjament de les víctimes d'explotació sexual i el seu transport fins a Doha, la capital de Qatar.

De la mateixa manera, participava en la captació dels clients interessats en els serveis oferts per l'organització i en la distribució dels guanys obtinguts per la pràctica de l'activitat criminal.

S'enfronta a deu anys de presó al Brasil

Les autoritats brasileres acusen la fugitiva de crims contra la dignitat sexual, i s'enfronta a una pena màxima de deu anys de presó al seu país d'origen. Després de ser detinguda, la dona va ser posada a disposició de l'Audiència Nacional, que ara té un termini d'un mes per decidir si extradeix o no la dona cap al Brasil.